На този ден през 1776 година Континенталният конгрес приема Декларацията за независимостта, написана от Томас Джеферсън и редактирана от представителите на конгреса.

4 юли се смята за рожден ден на САЩ като свободна и независима държава.

Документът обявява, че тринайсетте колонии, които са във война с Великобритания повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни независими щати“.

В нощта на 4 срещу 5 юли са отпечатани 150-200 копия на текста на Декларацията и не след дълго е разпространена и четена навсякъде из Тринадесетте колонии. Първото официално обществено четене на документа се състои на 8 юли в Залата на независимостта във Филаделфия. Същия ден обществени четения се правят в Трентън – Ню Джърси и в Ийстън – Пенсилвания.

На 9 юли Декларацията е прочетена на войниците на ген. Джордж Вашингтон в Ню Йорк, докато британските сили са недалеч. След като чуват Декларацията тълпи в много градове разкъсват и унищожават знаци и статуи, представляващи кралската власт. Конната статуя на крал Джордж III в Ню Йорк е съборена и оловото е използвано за леене на куршуми. Текстът на Декларацията е публикуван в Лондонските вестници в средата на август.

 

Основни елементи от Декларацията за независимост

  1. Едно справедливо правителство трябва да признава, че хората са родени с определени права, сред които правото на живот, на свобода и стремеж към щастие, и че то е формирано, за да защитава тези права.
  2. Крал Джордж III и британското правителство действали подло. В Декларацията са изброени много обиди, данъци и други проблеми, които колонистите трябвало да търпят по време на британското владичество.
  3. Колониите възнамерявали да създадат нова нация. Тъй като Англия не се вслушвала в техните оплаквания, колонистите поискали да станат независими и заявили способността си да съставят свое собствено правителство.