На 7 февруари 1812 година е роден най-известния британски белетрист Чарлс Дикенс.

Дикенс е роден в Портсмът по време на индустриалната революция, довела до забогатяването на предприемачите и жестоко обедняване на милиони нископлатени работници. Баща му е зле платен чиновник, пратен в затвор за длъжници, какъвто по-късно Дикенс описва в книгата си „Малката Дорит“. Писателят  напуска училище на 11 години, за да помага в отглеждането на по-малките си братя и сестри. Работи в склад, а след това учи още 2-3 години. Изучава стенография и постъпва като репортер в съда, в Камарата на общините, а накрая в лондонския вестник „Морнинг Кроникъл“. Дикенс има изострено усещане за диалог, на което дължим невероятната речева характеристика на героите. На 24 години си пробива път с „Простосмъртни записки на клуба „Пикуик“.

През 1836 година се жени за Катерин Хогарт, въпреки че според някои бил по-привързан към сестра ѝ, починала през 1837 година. Катерин и Чарлс Дикенс имат десет деца, но се разделят през 1858 година.

Освен романи от 1850 година Дикенс издава и седмични списания, също така пътува из Великобритания и Америка за литературни четения на произведенията си.

Сред най-обичаните му произведения са „Дейвид Копърфийлд“, „Оливър Туист“, „Тежки времена“, „Коледна песен“ и шедьоврите „Приказка за два града“ и „Големите надежди“. Може би най-хубавият му роман е „Студеният дом“. Книгите на Дикенс пленяват с брилянтния си хумор и топлота, с грижата на живота и труда на малкия човек.

Писателят умира на 9 юни 1870 година. Погребват го в Уестминстърското абатство, а това противоречи на волята му – приживе той споделя, че не желае паметници в своя чест.

Всички романи на Чарлс Дикенс на български и английски език можете да намерите в Библиотека „Зора“.