На 24 май 1969 година е открит паметникът на Димитър Добрович в Сливен.

Слово за живота и делото на големия български художник произнася тогавашният председател на Градски народен съвет инж. Георги Михайлов и открива паметника, проектиран  и изпълнен от скулпторите  Димо Лучиянов  и Христо Танев.

На откриването присъстват и тогавашните  първи секретар на ОК на БКП Георги Йорданов,  председателят на Окръжния народен съвет Георги Данчев и други.  (в. „Сливенско дело“, 27 май 1969 г., бр 61.)

След като няколко пъти бива местен, днес паметникът на Добрович се намира в двора на Национална художествена гимназия – Сливен, която носи неговото име.

На 7 март 2017 година център „Българо-европейски културни диалози“ и Нов български университет съвместно с Библиотека „Зора“ представиха в Сливен ретроспектива от събитията, посветени на 200-годишнината на художника Димитър Добрович. Представена бе юбилейната книга „Романтикът Димитър Добрович“ – издание на НБУ с автор доц. д-р Ружа Маринска и художник-дизайнер Дея Вълчева. За първи път в Сливен се състоя и прожекция на документалния филм „Пътят на Добрович“  на Теодор Караколев – продукция на НБУ и Медиакафе.
Филма можете да гледате тук ->