На 15 юли 1606 година е роден холандският художник и гравьор Рембранд.
Смятан за един от най-великите в историята на европейското изкуство и за най-значимият в холандската история.
Цялото име на художника е Рембранд Хамерсон ван Рейн. Израстнал в семейство на беден мелничар. Като дете Рембранд посещава местното латинско училище, а след това постъпва в известния Лайденски университет. Около 1621 година се премества в Амстердам и става чирак на Якоб ван Сваненбург — местен художник, рисуващ главно исторически сюжети, при когото остава в продължение на три години. През 1623 година става ученик на известния художник Пиер Ластман. Тези двама майстори изграждат основата на неговото професионално умение.
Дори ранните творби на Рембранд демонстрират изключителния му талант.
През 1927 година заедно със своя приятел Ян Ливенс откриват собствено ателие в Лайден и започват да приемат ученици. Дори от малкото запазени ранни негови произведения се вижда личният му подход в изобразяването на човека. Хората са интересни за Рембранд. Той изобразява мимиката на човешките лица и изследва главата и нейната анатомия. Може да улови конкретно изражение, мисъл, засенчила погледа, или потрепване на ъгълчетата на устните. Европа не познава такъв блестящ портретист. Не след дълго става известен.
Рембранд е майстор на светлосянката. За него цветът не е от такова значение като светлинните контрасти. Светлината и светлинните ефекти са предмет на изключително внимание в платната му. Ангелът, прозорецът, отворената страница – всеки детайл излъчва своя светлина. Освен да рисува удоволствие му доставя и гравюрата. Подчертан е интересът му към драматизма в контраста между светлите и тъмните сенки. Техниката на офорта дава безкрайни възможности за експерименти със светлината. И понеже отпечатъците и гравюрите се възпроизвеждат машинно в голям тираж, те се разпродават и творбите му стават известни в цяла Европа.
Твори почти до самия си край. Умира на 4 октомври 1669 година в Амстердам и е погребан в необозначен гроб в гробището на църквата „Вестеркерк“.
До средата на XX век се смята, че Рембранд е автор на повече от 600 картини, около 400 гравюри и 2000 рисунки. През 60-те години на XX век е създаден проект за изследване на Рембранд, обединяващ голям брой учени, които изследват критично неговото наследство и ограничават броя на картините със сигурно авторство на около 300. Броят на неговите печатни гравюри се променя по-малко – днес той се оценява на почти 300. Вероятно през живота си Рембранд създава много повече от 2000 рисунки, но до наши дни оцеляват много малък брой – изследванията в тази област продължават, като някои експерти преценяват броя на автентичните рисунки на по-малко от 100.