На 5 април 1920 година в град Лутън (Англия) е роден писателят Артър Хейли.Хейли е британско-канадски писател, прекарал по-голямата част от живота си в Канада, САЩ и Бахамските острови. До Втората световна война е дребен чиновник в административната йерархия, по време на войната служи в Кралския въздушен флот в Близкия и Далечния изток.  След демобилизирането си се премества в Канада. Там живее почти двадесет години и работи като търговски посредник и редактор на търговски рекламни издания. През 1965 година се установява в САЩ, а по-късно живее на Бахамските острови. През 1956, заедно с Джон Касъл, Хейли написва телевизионната пиеса „Полет в опасност”, посрещната с изключителен интерес, а по-късно филмирана и реализирана. Окуражен от тази първа успешна публична изява, Хейли се отдава изцяло на писателска дейност. Първите му самостоятелни произведения – „Във висшите сфери”, описваща политическите и държавни кръгове в САЩ и Канада и „Окончателната диагноза”, където майсторски изобразява ежедневието и драматични ситуации в една голяма болница – му извоюват име на търсен автор. Следващият му роман „Хотел”(1965 г.) се посреща възторжено и шумно от читатели и критика.Следва „Летище”(1968 г.) – роман. Който в продължение на дванадесет месеца не слиза от първото място в списъците на бестселърите, а за този период се преиздава  десет пъти. Всъщност, всички произведения на Хейли имат съдба на бестселъри. Според издателите му само името му е достатъчна гаранция за търговски успех на книгата. Следват „Колела”, роман, навлязъл в сърцевината на автомобилния бизнес. Много харесвани са и следващите „Банкери”, „Претоварване”, „Свръхнатоварване”, „Опасно лекарство”, „Вечерните новини”, „Детективи”.

А. Хейли е много популярен , романите му винаги се посрещат със завиден интерес, издават се и се преиздават във фантастични тиражи, но литературните критици смятат, че той е представител на т.нар „масова литература” и не принадлежи към най-сериозните и задълбочени творци от своето поколение като Чийвър, Ъпдайк и Хелър, Мейлър и Маламъд. Успехът му вероятно се дължи на умелото насищане на произведенията му с интересни факти, като върху тях изгражда вълнуващи, драматични сюжети. Но Хейли се различава от авторите на типичния детективски роман по високопрофесионалното си ниво, стремежа си към широта и многопластовост на изображението, опита да съчетае занимателната интрига с поставяне на сериозни за обществото въпроси.

Хейли определя себе си като късметлия, който винаги е имал подкрепата на семейството си, и е благодарен на родителите си, че са го възпитали да вярва в себе си. Писателят умира на 24 ноември 2004 година на Бахамските острови.

Издадените в България романи на Артър Хейли можете да намерите в Библиотека „Зора“.