На 6 януари 1881 година в Сливен е роден Петър Михайлов Стратев – капелмайстор на 11-ти пехотен полк и основател на Сливенската филхармония. 

Негов първи вдъхновител и учител в света на музиката е Йосиф Каломати. Той насърчава 16-годишния Петър да продължи музикалното си образование в консерваторията в Лайпциг, а по-късно в Цюрих. След завръщането си в България става капелмайстор на 6-ти пехотен търновски полк, а малко по-късно и на 11-ти пехотен сливенски полк. Заедно с това започва всестранна дейност като учител по цигулка и хармония, диригент на хор, компанист и солов изпълнител.
В своята 30-годишна кариера капитан Стратев насочва и организира музикалния живот в града ни, както на професионално, така и на любителско ниво. През 1911 година под негово ръководство се създава първият сливенски симфоничен оркестър.
Военните години 1912-1918 година Стратев заедно със своите войници-музиканти е на бойното поле. Така през 1913 година край Дойран написва валса „Дойрански вълни“, който добива широка известност и се изпълнява от поколения музиканти. Следват години на страдание и тежки дни за капитан Стратев, като член на Земеделския съюз е арестуван и хвърлен в затвор.
През 1933 година се завръща в родния Сливен и заедно с Мишо Тодоров съживяват и развиват музикалния живот на града. Петър Стратев напуска армията на 17 януари 1936 година след 30-годишна активна музикална кариера. Салонът на читалище „Зора“ едва побира многобройните му почитатели, а  митрополит Иларион го приветства от името на църквата.
Дори и след официалното си пенсиониране активно е участвал в културните и музикални мероприятия на града. Принос в българската музикална педагогическа литература е неговият „Музикален буквар“, издаден през 1933 година, написан на достъпен език, който и днес може да се ползва като ръководство по елементарна теория на музиката. Стратев умира на 19 април 1951 година. Той е един от малкото наши съграждани, получили приживе признание за своя принос към развитието на музикалната култура в град Сливен. 

Използвани източници: в. „Сливен днес“,1995,№35; снимки – Държавен архив Сливен