На 21 март 1963 година последните 27 затворници напускат завинаги легендарния затвор „Алкатрас“.
Той се намира на остров Алкатрас, разположен в непосредствена близост до Сан Франциско, на 2,4 km от брега, по средата на Санфранциския залив в щата Калифорния, САЩ.
Декретът за закриването му е подписан от генералния прокурор на САЩ тогава Робърт Кенеди, брат на президента Джон Ф. Кенеди. Според официалната версия това се прави поради твърде високите разходи за поддържане на затвора на острова. Историята на това печално известно място започва през 18 век. Тогава през 1775 година испанският изследовател, лейтенант Хуан Мануел де Аяла, описва малък остров, наречен Isla de Las Alcatraces или островът на пеликаните. Островът е предвиден най-напред като място за морски фар, с всички необходими съоръжения и сгради, след което служи като военна база. След като става икономически неизгодно и нецелесъобразно да се ползва за военна база, става военен затвор в периода 1907 – 1934 г., а след това дълго време е федерален затвор (до 1963 г.). Мястото е избрано заради „добро“ местоположение – в средата на залива с ледена вода и силни морски течения, които осигуряват естествена изолация на острова.

      

За 29 години експлоатация на затвора, вероятно не е имало нито едно успешно бягство. Но тъй като петте затворници, които се опитали да избягат, не могли да бъдат намерени мъртви или живи, не е възможно да се каже със сигурност. В Алкатрас обикновено били прехвърляни особено „отличени“ затворници от други затвори, сред които и прочутият Ал Капоне .
Десет години след затварянето тук е открит музей, който се посещава ежегодно от около един милион туристи. До него се стига с ферибоот. За Алкатрас са заснети много художествени и документални филми.