На 24 март 1962 година в Сливен е открит комплекс „Агликина поляна”. Ето как вестник „Сливенско дело” (бр.1016, 1962 г. ) отразява събитието:
Докато началото на седмицата бе ознаменувано с пущането на модерната хигиенна баня, краят ѝ носи нова голяма радост на сливенци – днес се открива кино „Агликина поляна”. Кино „Агликина поляна” отговаря изцяло на съвременните изисквания за архитектурно и вътрешно устройство. Неотдавна при гостуването на културните и научни дейци – наши земляци – ветеранът на българското киноизкуство Васил Гендов даде много ласкава оценка за новостроящия се културен институт. „Такъв салон – толкова модерен и съвременен, у нас още не съм виждал” – заяви той. Възможно е за такава оценка да е повлияла и гордостта му на сливенец, но кино „Агликина поляна” действително може да се нареди между най-съвършените у нас.
То разполага с два киносалона и просторно фоайе. В големия салон с 683 места ще се прожектират нормални и широкоекранни игрални филми. Той има широк 14-метров екран и е приспособен за прожектиране в бъдеще на филми с магнитен запис. От двете му страни (освен тези към екрана) са инсталирани 12 високоговорителя, които ще възпроизвеждат стереофоничен (пространствен) звук, създаващ илюзия, че присъстваме непосредствено на представяните събития. Прожекционните апарати също са пригодени за възпроизвеждане на такива филми. Те са наше родно производство, притежават високо качество и намират добър прием в народните демокрации и другите страни. Климатичната инсталация осигурява постоянна температура и приток на свеж въздух в зависимост от сезона. Облицовката на стените е от изкуствена кожа, столовете – японски тип, красиви и удобни, а таванът от дървени плоскости, перфорирани шахматно, за да се получи по-добра акустика. За добрата акустика допринасят и ромбоидните форми.
Аналогично е устройството и на малкия салон. Той има 219 места и е предназначен за прожектиране на културни, късометражни филми, за кинолектории, кинопокази, киноекскурзии и пр. Екранът му по форма е сходен с телевизорните. Там ще бъде уреждано и така нареченото „Кино на отличника” – прожекции за отличните ученици, осигурявани от самите тях. Дори кинооператорът ще бъде ученик-отличник.
Просторното фоайе също има своето придназначение. В него ще бъдат устройвани фотоизложби, чествания и т. н.
Общо новото кино „Агликина поляна” ще може да обслужва 900000 зрители годишно и с уютната си обстановка, която изисква големи грижи и внимание, ще достави великолепни часове на радост и отмора.
Да ни е честито!

( вестник „Сливенско дело”, бр.1016, 1962 г.)

Към днешна дата малкият салон на кино „Агликина поляна“ функционира, а големият е преустроен в нощен клуб.