Носител на наградата за литература и изкуство „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ за 2014 г.

е поетесата ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА.

 

„Нека пазим и помним миналото, за да влагаме в настоящето сърце и в бъдещето разум”. 

 

 Талантлива писателка, преводач, редактор и потомствен журналист, „мъжкото момиче“ на българската поезия. Автор на сценарии, литературно-критически изследвания, документален роман и антология, но преди всичко жена – поет. Носител е на множество литературни награди. Силна личност, обърната към вътрешната тишина, смело и емоционално разкрива в своите творби драматичната страна на душата си, превръщайки самотата в свобода и болката – в победа.

 

 

* * *

Награда „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ” за 2014 г.  получава

археологът от Историческия музей в Сливен МЕРИ РАДЕВА.

Обект на изследователските й интереси са проблеми от най-дълбока древност до падането на България под османско владичество, като основно проучва материалната и духовна култура на Сливен през Средновековието, средновековните църкви и манастири, ранновизантийската и средновековна керамика и др.; осъществила е самостоятелно и в сътрудничество археологически разкопки на крепостите до редица селища в Сливенско.

 

* * *

С награда за стопанска инициатива „ДОБРИ ЖЕЛЯЗКОВ-ФАБРИКАДЖИЯТА“ за 2014 г. е удостоен за втори път ГЕОРГИ ДОБРЕВ – директор на ЗММ-АД в Сливен.

 

* * *

Награда „Милосърдие” за 2014 година  е присъдена на     

ПЕНКА ХРИСТОВА, старша медицинска сестра в „Неонатология” на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”,

за респектиращата й професионалната и доброволческа дейност в инициативи с насоченост към

бременните жени, новородените деца и малцинствените групи. 

 

* * *

 

Наградите са връчени тържествено по време на празничен спектакъл в Драматичния театър с участието на Верустиния Овчинникова, която свири за сливенската публика на своята цигулка „Страдивариус” в дует с пианиста Илья Овчинников, на народната певица Стайка Гьокова, проф. Йордан Бакалов, популярните и обичани български певци Тони Димитрова и Орлин Горанов и Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен”.