НОСИТЕЛ НА НАГРАДА ЗА ИЗКУСТВО И КУЛТУРА „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ‘ 2009

Е  ТЕОДОСИЙ СПАСОВ.

Роден е на 4 март 1961 г. Известеният български музикант, завършил Музикалното училище в Котел и Национална академия за музика и танц в Пловдив, има свой уникален стил, съчетаващ елементи на традиционен фолклор, джаз и класическа музика. През 1994 г. е удостоен с наградата „Грами” за изпълнение с хора на БНТ (дебютния албум „Мистерията на българските гласове”). През април 1995 г. списание “Newsweek” признава Теодосий Спасов за един от най-талантливите музиканти на Източна Европа и отбелязва, че „…е създал нов музикален жанр”. С успех гастролира в страни от Европа, Близкия Изток, Австралия, Канада и САЩ. Има участие е в създаването на 20 компактдиска, от които 4 са собствени. Автор е на музиката към 8 филма като композитор и изпълнител. В Сливен реализира съвместни проекти със Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци и многократно участва в концертни програми и чествания, организирани от общинската администрация.

 

 

 

 

Награда „Д-р Иван Селимински” за 2009 година е присъдена на СВЕТОСЛАВ МИЛЕВ

 за приноса му  в опазване на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край.

Дълги години, като уредник и директор на Художествена галерия „Д. Добрович“, той е отдаден на събирателска, проучвателска и научно-изследователска дейност и популяризиране на българското изобразително изкуство. Има над 50 национални участия, участия в колективни изложби в чужбина /Италия, Австрия, Германия/.

 

 

 

 

 Наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков“  за 2009 година получава инж. ТОДОР СТОЯНОВ ДЕЧЕВ – управител на „БИЛДИНГ -ТД“ ЕООД  с основна дейност строителство.

 

Награда „Милосърдие“ е присъдена на председателката на сдружение „Онкоболни и приятели“ СТЕЛА ВАНГЕЛОВА – медицинска сестра и преподавател в Медицинския колеж.

 

 

 

Наградите са връчени на тържествен концерт в навечерието на празника.