На 13 юли 1923 година е поставен най-известният знак-табела в целия свят – “Hollywood”.

Тези няколко букви отдавна са се превърнали в символ на цялата филмова индустрия.

Всъщност надписът, който се отъждествява с развлекателния бизнес в САЩ, възниква като реклама на кампания за недвижими имоти в района.

Преди Холивуд да се превърне в световна мека на забавлението, той е бил населен от фермери и каубои, а земята там почти не е била обработвана.

През 1887 година Дайда Уилкокс, съпруга на основателя на града Харви Уилкокс, се запознава във влак с жена, която пътувала към вилата си във Флорида, наречена “Холивуд”. Тя била толкова впечатлена от това име, че го предложила на съпруга си. През следващите години по случайно стечение на обстоятелствата, малко филмово студио от Чикаго снимало своя продукция в тези земи. До 1912 година новината за благоприятните климатични условия на Холивуд се разпространила и около 15 независими студиа се пренесли там. През 1915 година Америка вече била попаднала под влиянието на филмите и Холивуд се превърнал в символ на тази индустрия. До 1920 година близо 40 милиона американци посещавали киносалоните всяка седмица. През 1923 година градът е официално коронован с издигането на знака “Hollywoodland”. Той е построен от издателя на “Лос Анджелис Таймс” Хари Чандлър, във връзка с разширяването на бизнеса му с недвижими имоти. Цената му  била $21 000, а всяка от първоначалните букви е с височина 15 метра и широчина 9 метра. Малцина знаят, че под надписа е имало гигантска бяла точка с диаметър 10 метра, която да привлича погледа. През нощта надписът бил осветен.

Първоначалният замисъл гарантирал едва година и половина живот на знака. В последствие обаче той не бил премахнат, тъй като се превърнал в истинска туристическа атракция.

За съжаление знакът не бил гостоприемен към всички. Стотици момичета и момчета пристигали в този вълшебен град с надеждата за кариера и слава, но се връщали разочаровани и неуспели.

През 1932 година 24-годишната Пег Ентуисъл се превръща в символ на тъмната страна на знака “Холивуд”. Тя постигнала малък успех на Бродуей и решила да преследва мечтата си за филмова кариера. Провалът ѝ обаче я подтикнал към самоубийство – тя скочила в бездната от първата буква “H”. Така се превърнала в “Момичето на знака “Холивуд”. По ирония на съдбата, на следващия ден получила писмо, в което ѝ предлагали главната роля във филм – на жена, която накрая се самоубива.

През 1944 година знакът става собственост на града – така съвсем незабелязано и тихомълком се превръща от реклама в градска табела. За съжаление, знакът е неподдържан и никой не му обръща внимание. През 1949 година Холивудската търговска палата се притичва на помощ. Премахната е втората част “Land”, а падналата буква “H” е възстановена.

През 1973 година Бордът за опазване на културното наследство на Лос Анджелис му присъжда официален статус на забележителност. През следващите години обаче той отново е оставен на произвола. През 1978 година Хю Хефнър организира благотворително събитие в имението си, където звезди закупуват символично всяка една от буквите. Алис Купър например става собственик на “О”. Така се събират средства, но не за реконструкция, а за изцяло нов надпис. От август до ноември същата година Холивуд остава без своя знак.  Сегашният надпис е направен от бели букви с височина 15 метра и ширина 12  метра. През 1992 година правата над знака, и задължението за неговата поддръжка си поделят сформираният едноименен тръст, Холивудската търговска палата и град Лос Анджелис.