На 12 януари 1949 година е роден Харуки  Мураками – един от най-големите съвременни японски писатели и преводачи.  

Мураками е възпитаник на  литературния факултет на Токийския университет, а по-късно става съдържател на джазклуб в Шибоя. Прекарва три години в Гърция и Италия, след което се установява в Принстън (САЩ) и в продължение на четири години преподава в местния университет.   

През 1995 година след земетресението в Кобе и атентата в токийското метро, решава да се завърне в Япония. Мураками започва да пише проза на 29-годишна възраст.

Още първата му книга „Чуй как пее вятърът“ (1979) е отличена с престижна награда. Сам той признава, че е повлиян не толкова от японските литературни кодове, колкото от попкултурата, която му е открила прозорец към света.  В това първо негово произведение вече се долавят основните елементи на бъдещото му творчество: западен стил, хумор и мъчителна носталгия.

Най-големият си успех и признание Мураками получава в Япония през 1987 година с излизането на „Норвежка гора“. Продават се милиони екземпляри от книгата сред японската младеж, която прави от автора свой идол. През 1986 година Мураками напуска Япония и предприема  пътуване  из Европа. В цялото си творчество Мураками  успява да улови духовната празнота на своето поколение и да изследва негативните ефекти на доминираната от работа японска менталност. Неговото писане критикува упадъка на човешките ценности и липсата на връзка между хората в японското общество.

Преводач е на Чандлър, Фицджералд и други големи американски автори, които иска да открие за японската култура.

Харуки Мураками е признат от световната литературна критика за един от най-добрите съвременни японски автори. Той със сигурност e най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, издавани и преиздавани многократно не само в САЩ и Западна Европа, но и в Русия, Румъния, Сърбия .

Книгите му са продадени  в повече от 2 000 000 екземпляра.

Библиотека „Зора“ предлага всички, издадени в България книги на Мураками  на своите читатели.