Празници, посветени на пухкавите домашни любимци, има в много страни по света. Например, в Русия Денят на котките е 1 март, в Полша – 17 февруари, в Япония – 22 февруари, а в САЩ – 29 октомври. Световният ден на котките се отбелязва от милиони собственици на тези животни по целия свят от 2002 година.

Датата 8 август е избрана от Международната фондация за защита на животните „Animal Welfare“, а целта на Световния ден е да се привлече вниманието към проблемите на бездомните котки.

Вече рядко ще се намерят хора, които да останат равнодушни към тези пухкави, ласкави, игриви и много умни животни. Дори има наука за котките – фелинология /от лат. език felinus – котка и от гр. език logos – наука/. Всъщност котките от векове са най-разпространените домашни любимци. Днес около 80 процента от хората по света притежават домашно животно, а повече от половината от тях предпочитат котки пред кучета.

Оказва се, че котките са полезни за здравето на човека. Те помагат при лечението на някои заболявания и дори удължават живота на своя стопанин. Английски лекари са разработили цяла „коткотерапия“, с помощта на която предлагат лечение на ред болести, сред които възпаление на ставите и гинекологични заболявания. Американски лекари са установили, че 40 процента от собствениците на котки страдат по-рядко от сърдечни заболявания, по-рядко получават и инфаркти или инсулти.

Много често котките са герои в приказки, анимационни филми и др. При някои народи в света съществуват редица поверия, свързани с котките. Най-разпространеното е, че те притежават няколко живота и могат интуитивно да усещат недобронамерените хора.

Затова не е изненада, че в някои страни котките са на особена почит. Например, в Китай има закон за опазване на тези животни, в Япония има Храм на котките, а в Германия – Котешки музей с експозиция на породи от цял свят. Котешки музеи има и в Москва и Санкт-Петербург в Русия.

На 8 август „виновниците“ за този интересен празник са на особена почит – стопаните им купуват деликатеси, различни играчки и др. В някои страни на този ден дори откриват специални паркове за разходки на котки. Този празник е повод и да се напомни на хората, че трябва да бъдат отговорни към животните и благодарни за радостта, която даряват.