Световният ден на велосипеда, който се отбелязва на 3 юни, е утвърден от Генералната Асамблея на ООН през април 2018 г. и подписан от 56 държави. Велосипедът е най-екологично чистият и евтин вид транспорт, който спомага за опазване на околната среда, поддържа здравето на хората и подпомага развитието на спорта.

Той се използва повече от 200 години като вид транспорт. Счита се, че първият в света двуколесен велосипед е изобретен от руския крепостен селянин Ефим Артамонов. Конструкцията му била толкова здрава, че мъжът изминал разстоянието от Урал до Петербург със скорост 10 км/ч, за да присъства на коронацията на Александър I през 1801 г., където представил изобретението си на императора. За рождена дата на колоезденето се счита 31 май 1868 г., когато по алеите в парижки парк се провело първото състезание с велосипеди на 2000 метра.

Велосипедът има три основни сфери на приложение. Като средство за придвижване на хора и товари. Например, в много страни пощальоните и медицинските сестри използват велосипед за придвижване по време на своята работа в селски райони; полицията също използва колелета за патрулиране по улиците. А в азиатските страни велосипедът е едно от основните средства за придвижване. Той е в основата на колоезденето, като този индивидуален и групов спорт вече е утвърден и като олимпийска дисциплина. Много хора използват велосипеда за развлечение в свободното си време.

ООН настоява да бъде утвърден Световен ден на велосипеда и призовава заинтересованите страни да пропагандират използването му, като едно от средствата за достигане на устойчиво развитие, свързано с образованието, физическото възпитание и профилактиката на здравето. Организацията апелира  държавите-членки да повишат изискванията към правилата за движение по пътищата и в частност да предприемат мерки за безопасност на пешеходците и велосипедистите.