Своето име най-известният американски сандвич дължи на преселниците от Хамбург. Каква е историята на „краля“ на бързата храна?

На 27 юли 1900 година американският гастроном Луи Лесинг от Ню Хейвън продал първия хамбургер. Той поставил традиционен немски бифтек между две кръгли хлебчета, добавил сос и лист зелена салата. Именно в този вид хамбургерът станал символ на кулинарния вкус на Новия свят.

Хамбургерите получили широка известност през 1904 година на Световното изложение в Сент Луис. Въпреки това, в продължение на още 30 години, американците все още предпочитали хот-дога, печеното пиле и италианската пица.

В началото на 30-те години настъпил звездният час на бургерите. Тогава Уолтър Андерсън от Канзас основал първата верига за бързи закуски White Castle Hamburger, в чието меню хамбургерите били  основна храна.

За окончателния успех на новата бърза храна спомогнала веригата кафенета Wimpy Grills, която наложила двете главни преимущества, превърнали се в златни правила на заведенията за бързо хранене. Първо, хамбургерите се продавали на много ниски цени. И второ, въведената поточна линия за приготвянето им позволявала всеки клиент да бъде обслужен само за минута.

1948 година бележи апогея на бизнеса с хамбургери. В калифорнийския град Сан Бернардино се срещнали братя Макдоналд и Рей Крок – изобретател на машина за смесване на млечни коктейли. В резултат на тази среща се появила веригата McDonald’s, която се разраснала с бързи темпове, благодарение на въведената от ръководството на компанията система за франчайзинг. McDonald’s и техните хамбургери станали барометър за американската и световната икономики и символ на глобализацията.

Въпреки безспорно доказаната вреда от бургерите и множеството съдебни дела, свързани със заведения за бързо хранене, хамбургерите, заедно с дънките, остават символ на американската култура. Те са най-достъпната храна, която може да бъде купена и от улична закусвалня, и от скъп ресторант.