На 23 ноември (стар стил) 1924 година 6-ти Артилерийски полк в Сливен празнува бойния си празник и освещава паметника, построен със средства (105 044 лв.) дарени от войници и офицери в памет на падналите в двете войни около 400 герои от 6-ти и 16-ти артилерийски полкове.
Паметникът e изграден по инициатива на подполковник Стефан Сотиров. Така се ражда идеята за увековечаване на паметта на загиналите войни на един от най-героичните полкове на Трета армия.
На 22 ноември на площад „Х. Димитър“ се провежда церемония с тържествена заря, в която вземат участие всички части от гарнизон Сливен.
Проектът за паметника е изработен от архитект Борис Бояджиев, а скулптурната композиция е на Панайот Ципоранов. С надписа “На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета” се напомня на идните поколения подвига на стотиците знайни и незнайни войни, загинали за бъдещето на България.
При откриването подполковник Рашков произнася трогателна реч, в която казва: „Тази скромна, но величествена светиня ще показва на живите герои, че делата на заслужилите се ценят и мълком ще говори за завета на падналите: да любим България и да бъдем готови да се пожертваме за нея“.