На 22 ноември 1924 на площад „Х. Димитър“ се провежда церемония с тържествена заря, в която вземат участие всички части от гарнизон Сливен. На следващия ден – 23 ноември 1924 тържествено е осветен и открит паметникът на 6 артилерийски полк в Сливен. При откриването подполковник Рашков произнася трогателна реч, в която казва: „Тази скромна, но величествена светиня ще показва на живите герои, че делата на заслужилите се ценят и мълком ще говори за завета на падналите: да любим България и да бъдем готови да се пожертваме за нея“. ТУК можете да прочетете статията за събитието от в.”Правда”,1924 г.

Какво се случва днес с монумента? Автентичната фигура от паметника, която е силно ерозирала и с липсващи части, е пренесена в Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в сградата на Първата текстилна фабрика. Дълги години паметникът  се намираше в риск от саморазрушение. Към ноември 2020 година приключи първият етап от реставрацията му – подмяна на бетонната фигура с реплика от месинг, която вече е монтирана на постамента. Това стана възможно след като общината инициира кампания за набиране на средства за спасяването на паметника. Благодарение на събраните по дарителската сметка 20 576 лева, средства от общината, от сливенски фирми и граждани, първият етап от реставрацията е завършен. Проектът и пластичният модел на обновения монумент са дело на известния сливенски скулптор Стефко Кънев, с помощта на скулптора Кирил Стоянов – преподаватели в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ и сливенеца Мартин Добрев – художник-реставратор в София. Отливката на фигуралната композиция е направена в „Марков студио“ ООД-София, под ръководството на скулптора Марин Марков. Голяма част от материалите за леенето са дарения от Министерството на отбраната и Централен артилерийски технически изпитателен полигон-Змейово.

Следващият етап предвижда реставрация на постамента и благоустрояване на пространството около паметника, като за това дарителската кампания продължава.