В списъка на празниците, посветени на различни сладкиши и десерти, денят на сладоледа е един от най-обичаните и безусловно намира почитатели по целия свят. Ето историята на леденото изкушение, към което малко хора остават равнодушни, а за децата е сладка награда и радост.

Прието е, че на 10 юни 1786 година в САЩ започва масовата продажба на сладолед. Затова и празникът, който няма официален статус, се отбелязва точно на този ден от милиони хора по света.

Историята на сладоледа като продукт води началото си от дълбока древност. Още преди 3000 години в Китай са правили разхладителни блюда, смесвайки лед, сняг и парченца плодове. По-късно там се появила рецепта за смесване на мляко с лед, която се пазела в дълбока тайна. Разхладителни десерти правели и в древен Израел и в древна Гърция, но те напомняли съвременните замразени сокове.

Рецептата с използване на замразено мляко се появила в Европа едва през 14 век, първоначално в Италия. През 16 век рецептата достигнала до Франция, а едва през 18 век там започнали да правят класически сладолед на основата на мляко.

Ескимото пък е продукт, създаден в САЩ в началото на 20 век. Този вид сладолед бил измислен от американеца Христиан Нелсън, който започнал да слага шоколадова глазура върху сладоледа и му дал името ескимо-пай. По-късно се появили и вафлените фунийки.

Австрийските сладкари дали на света шоколадовия сладолед, а италианските – ледено-плодовия десерт сорбе.

Днес асортиментът от сладолед е огромен, защото е най-достъпният и разпространен десерт в света. Производството на сладолед в България започва през 1944 година.