На 28 юни 1867 година е роден Луиджи Пирандело – драматург, писател, поет и белетрист.

Роден е в Джирдженти, Сицилия – място вдъхновило повечето от творбите му. Учи в Палермо, по-късно в Рим и Бон, след което се установява в Рим. Като студент публикува две стихосбирки и започва да пише разкази. Творбите му са изградени с богато въображение, със сложни сюжети, увлекателни и с неочакван край.

След 1903 година Пирандело е в труден период и започва работа като учител. Преживява тежко, опитвайки се  едновременно да пише, да работи и да се грижи за душевноболната си жена.

До избухването на Първата световна война вече е насочил вниманието си към театъра. Първият му успех на сцената е с пиесата „Тъй е (щом тъй ти се струва)“. Творбата демонстрира типичния за писателя интерес към смесването на реалността и измислицата и към начина, по който хората гледат на нещата по различен начин. В най-известната му пиеса „Шест лица търсят автор“ също личи неповторимият му почерк – шестимата герои от заглавието са сътворени от автор, но впоследствие са изоставени, когато писателят отказва да завърши пиесата, за която ги е създал.

Пирандело е сред най-известните италиански драматурзи на ХХ век.  Пиесите му често се посочват като предшественици на Театъра на абсурда. През 1934 година е удостоен с Нобелова награда за литература. Умира две години по-късно на 10 декември.

Творбите на Пирандело можете  да намерите в Библиотека „Зора“.