Борис Пастернак е роден на 10 февруари 1890 година.

Той е сред най-великите руски поети на ХХ век, но е най-известен като авторът на романа „Доктор Живаго“.

Роден е в Москва, израства в културен и артистичен дом. Майка му е пианистка, а баща му известен художник. Пастернак учи  музика и философия, но писането е неговата страст. През 1914 година, едва на двадесет и четири години, публикува стихосбирката „Близнак в мъглата“. Следващата му книга „Животът – мой брат“ утвърждава името му на ключов млад поет.

Поддръжник на идеите на Октомврийската революция, поетът е разочарован от жестокостта на новото комунистическо управление. Творбите му се интересуват по-скоро от отделния човек и неговите чувства, отколкото от политиката.

През 30-те години на ХХ век Пастернак е обявен за враг на комунизма, тъй като отказва да възвеличава комунистическите идеи. Престават да публикуват произведенията му. През 1956 година завършва своя шедьовър „Доктор Живаго“. Героите доктор Живаго и любимата му Лара са литературни превъплъщения на Пастернак и неговата спътница в живота Олга Ивинская. Книгата е обявена за антикомунистическа и публикуването ѝ е забранено. Ръкописът обаче тайно е изнесен в Италия, където излиза през 1957 година, за да получи световно признание. През 1958 година писателят е удостоен с Нобелова награда за литература. Руското правителство изпада в ярост, Ивинская е арестувана, а Пастернак е принуден да откаже наградата.

През последните няколко години от живота си Пастернак пише поезия, посветена на любовта, безсмъртието и помирението с Бога. Тези стихове са сред най-популярните в творчеството му. Умира на 30 май 1960 година в Переделкино. Романът „Доктор Живаго“ е публикуван в Русия едва през 1988 година.