На 1 август 1819 година в Ню Йорк е роден американският писател-класик Херман Мелвил – автор на един от най-четените световни романи „Моби Дик“.

След завършване на училище, младият Мелвил работи на много и различни места – в банка, ферма, фабрика, училище.

През 1839 година започнал работа на кораба „Свети Лаврентий“, който плавал между Ню Йорк и Ливърпул. Когато бил на 21 години, се качил на китоловен кораб, където условията на работа и живот били много тежки. Година и половина по-късно той избягал на Маркизките /Маркизови/ острови. Цял месец прекарал сред племе от канибали, които се отнасяли добре с него. После продължил да пътешества и да събира впечатления от различни места – Таити, Хаваи и др.

В Америка Мелвил се завърнал през 1844 година. Своите приключения описал в книгите „Тайпи“, „Ому“, „Белият мундир“ и др.

През 1847 година се оженил за Елизабет Шоу. Семейството се преместило да живее във ферма, недалеч от Питсфийлд. Тук Мелвил продължил да твори, насърчен от съседа си – писателя Натаниъл Хоторн /„Алената буква“/. Така през 1851 година бил публикуван най-известният му роман „Моби Дик“, разказващ за преследването на белия кит, символ на титаничната борба между Доброто и Злото.

Енчо Мутафов пише: „Магията на „Моби Дик“ е в неговата композиция, в неговата антикитоловност, в удивителното съчетаване на най-дребните подробности на китоловния бит и занаят, с висините на мисълта… Философската логика на композицията е – както е било и както ще бъде, човек ще се възправя срещу злото, независимо какво е то, ще търси красотата, независимо каква е тя, ще се изравнява с „бога“ като идея и мечта за необятното, а това, че изживява трагедии, не е най-страшното. Истинската му трагедия е, ако той се откаже от това.

В периода 1856-1857 година Мелвил пътувал из Европа, посетил Светите земи, известно време работил като лектор. През 1860 година направил околосветско плаване – това било неговото последно морско пътешествие. От 1866 г. до 1885 г. работил като митнически инспектор и продължил да се занимава с литература.

Умира на 28 септември 1891 година в Ню Йорк.

Книги на Херман Мелвил можете да намерите в Библиотека „Зора“-Сливен.