На 18 август 1958 година в САЩ е публикуван романът „Лолита“ на Владимир Набоков, който му носи най-голяма слава. Макар че сюжетът – любовта на мъж на средна възраст към 12-годишната му доведена дъщеря – шокира мнозина и поражда полемика, изящният стил и сложната повествователна структура превръщат „Лолита“ в един от най-големите романи на ХХ век. След успеха на творбата, постигнал слава и финансова независимост, Набоков  се отдава изцяло на писането.

Споделяме 18 неизвестни факта за романа “Лолита”:

1. Смята се, че Набоков е бил вдъхновен за написването на романа от нашумялата история за Чарли Чаплин, който се влюбва във втората си съпруга Лита Грей, когато тя е на 12 години.

2. Актрисата Доминик Суейн е само на 15 години по време на снимките на филма “Лолита” (1997 г.). По време на сцените, в които тя седи на коленете на Хумберт (Джеръми Айрънс) или изобщо се докосва до него, помежду тях има възглавница.

3. Ролята на Лолита първоначално е предложена на тогава все още много младата актриса Натали Портман. Религиозната Портман отказва, тъй като смята историята за греховна.

4. За ролята на Хумберт е бил избран Дъстин Хофман, но той трябвало да я откаже, тъй като снимките съвпаднали със снимките на филм с негово участие, които вече били започнали. Ролята получава Джеръми Айрънс, който е бил резервен вариант.

5. Освен Доминик Суейн, за ролята на Лолита са претендирали 2 500 момичета. Джеръми Айрънс се включил в кастинга, когато броят им бил сведен до 100. Той самият четял текстовете и разигравал сцени с финалистките.

6. Съгласно американското законодателство, непълнолетни актриси не могат да участват в снимки на сцени на полов акт и затова във всички такива епизоди във филма участват дубльорки.

7. В романа Лолита е само на 12 години. И в екранизацията от 1997 година, и в по-ранната версия на Стенли Кубрик от 1962 година, възрастта на Лолита е променена на 14 години, тъй като се смятало, че зрителите ще бъдат изключително възмутени, ако това не е така.

8. На DVD диска с филма има няколко секссцени, които отпаднали при окончателния монтаж, тъй като кината във Великобритания и Франция отказали да прожектират филма по екраните си, ако тези сцени не бъдат изрязани.

9. Дистрибутор на “Лолита” (1997 г.) е трябвало да бъде компанията New Line Cinema. Когато обаче нейните ръководители видели първата режисьорска версия на монтажа, се отказали изобщо да се занимават с филма и препоръчали на режисьора Ейдриан Лайн да не пуска филма по екраните, заплашвайки го, че повече няма да може да си намери никаква работа, ако пусне този “порочен филм”. Режисьорът не се вслушал в съвета и пуснал филма на няколко копия. След като тръгнал слухът, че ще показват “неприличен филм”, пред кината се струпали километрични опашки.

10. Филмът е забранен в Австралия до 1999 година за “пропаганда на педофилия”. Още 24 страни забраняват или ограничават представянето на филма. До момента в Европа компактдискът с “Лолита” е разрешено да се продава само на пълнолетни.

11. Първата версия на сценария на филма Набоков пише сам. “Това е най-главната книга, която съм написал на английски език, обяснява писателят в интервю за американското списание Playboy през 1964 година. – Не мога да позволя да я развалят”.

12. В интервю за същото издание Набоков разказва защо е решил сам да преведе книгата на руски език. “Представих си, че в някакво далечно бъдеще някой ще издаде руска версия на “Лолита”. Настроих вътрешния си телескоп върху тази точка от далечното бъдеще и видях, че всеки абзац, и без това пълен с капани, може да бъде уродливо в неистинността си преведен. В ръцете на вреден занаятчия руската версия на “Лолита” може изцяло да се изроди, да се окаже опетнена от вулгарни преразкази. И реших да я преведа сам”.

13. Въпреки всичко Набоков не вярва, че романът ще бъде издаден когато и да е в Съветския съюз. “Трудно мога да си представя режим, либерален или тоталитарен, в моята прекалено морална родина, при който цензурата да пусне “Лолита”, пише той.

14. Романът “Лолита” става втората книга след “Отнесени от вихъра”, която е продадена в САЩ в тираж над 100 000 копия за първите три седмици от издаването.

15. Преди да седне да пише окончателния вариант, Набоков фактически написва целия роман на стотици малки картички от картон, както пише и всички свои други творби.

16. В интервю за Би Би Си през 1962 година Набоков заявява, че никога не му е било толкова трудно да работи: “Това е най-сложното нещо, което е трябвало да пиша в живота си. За разлика от останалите писатели, когато замислям книга, аз се старая възможно по-скоро да я допиша, за да се избавя от нея”.

17. Съпругата на писателя Вера Набокова е спасила от огъня първата версия на романа, която в пристъп на гняв Владимир Набоков се опитал да изгори в градината си.

18. Романът „Лолита“ е сред най-великите книги на всички времена и народи, според списание “Тайм”.

Източник: Газета.ru