Трябва ли да носим бели ръкавици, за да работим с редки и ценни книги, фотографии и предмети?

Този въпрос, често задаван от читателите и посетителите на Националната библиотека на Франция, е и този, който предизвиква най -много дебати. Нашите експерти обаче са категорични: противно на общоприетото схващане, използването на ръкавици  представлява голям риск и не се препоръчва, освен в няколко много специфични  и редки случаи. Предлагаме Ви мнението на специалист – Луиза Торес, консерватор-реставратор във Френската национална библиотека .

Риск № 1: Злополука при работа с тях

Често човек има впечатлението, че ръкавиците предпазват произведенията от контакт с ръцете. Това е погрешно! Най-голямата опасност, която носят старите книги и архиви не е биологична, а механична: листовете могат да се разкъсат при завъртане, пергаментът вероятно ще се напука, шевовете ще се скъсат … Старото произведение е отслабено от стареенето на материалите, които го съставят. За да го предпазите от всеки инцидент, е наложително да боравите с него с най-голяма бдителност и да обръщате внимание на всяко съпротивление на материала, колкото и малко да е то. 
Носенето на ръкавици, независимо дали са памучни или латексови, потиска чувствителността на пръстите и ръката и сериозно компрометира действията с тях. Тъй като затрудняват боравенето, ръкавиците принуждават потребителя да изпълнява опасни движения, като например подгъване на ъгъла на страница, за да може да я обърне. Напротив, боравенето с произведение с голи ръце дава възможност да се спестят ненужни движения и да се предотвратят всякакви злополучни жестове чрез оценка на твърдостта на пергамента, здравината на шева, крехкостта на велена (вид много фин и скъп пергамент, който се правел от кожата на телета или зародиши от крави- бел.прев. ). 
Извод: внимателното боравене с голи, чисти и сухи ръце е най -добрата гаранция за запазване на стари книги и документи.

 Риск №2: Увреждане 

Противно на общоприетото схващане, чистите и сухи ръце не представляват реална бактериологична заплаха. От друга страна, праховите отлагания могат много  лесно да се прикрепват към влакната на памучните ръкавици и по този начин да се прехвърлят от един документ в друг. Ако този прах е замърсен, е вероятно да се превърне в мухъл … и носенето на ръкавици насърчава неговото разпространение. Вярно е, че този риск е много нисък в Националната библиотека на Франция, където книгите са подложени на редовно обезпрашаване и където контролът на влажността в хранилищата предотвратява развитието на тези замърсявания. Но този риск става почти нулев при контакт с голи ръце, когато се вземат предпазни мерки редовно да се мият ръцете, преди допир с документи. Използването на хирургически ръкавици от латекс, нитрил или винил, вероятно  може да пренесе чужди химически елементи от естествено или органично вещество върху документи и стари книги, затова също не се препоръчва.

Изключения от правилото

Има много редки случаи, в които използването на бели ръкавици се толерира, когато става въпрос за защита не на книгите, а на … читателите! Някои архиви, които са трудни за обеззаразяване (например папски були с оловни печати) или които рядко се ползват, всъщност могат да останат прашни. Този прах, понякога на няколко века, не е опасен сам по себе си и не компрометира запазването на тези документи, той обаче може да се окаже дразнещ или парещ за кожата на човек. Такива случаи са много редки, но съществуват: препоръчва се използването на памучни или безпрахови нитрилови ръкавици и читателят трябва да бъде особено бдителен при боравене, за да компенсира загубата на чувствителността на ръцете си.
Ръкавиците понякога се използват и при контакт с инкрустирани скъпоценни подвързии. Но дори и в този случай е препоръчително да предпочитате много чисти и сухи ръце и да избягвате максимално всеки контакт с металните елементи на тези изключителни подвързвания.

Какво ще кажете за други ценни предмети?

Снимки : в този случай важното нещо е да не поставяте пръсти върху изображението и да не подлагате снимката на механично напрежение (огъване или прищипване). И, за да държите снимката за ръбовете, по-добре е да не носите ръкавици!

Предмети  : носенето на ръкавици за еднократна употреба, от нитрил без пудра, е от съществено значение за боравене с предмети от бронзови и медни сплави, сребро и, разбира се, олово. Киселинността на кожата на ръцете може да доведе до развитие на корозия и окисляване на среброто. Силно се препоръчва и за предмети от камъни, независимо дали са мрамори, които мастните вещества на кожата могат да оцветят, или фини и скъпоценни камъни, особено там, където е въпрос на естетика да се избегнат грозни пръстови отпечатъци. 

„С ръкавици винаги рискувате да разкъсате страници“, напомня Жан-Марк Шатлен, директор на архива за редки книги към Френската национална библиотека.

Разберете, че използването на бели ръкавици за боравене с книги и ръкописи в библиотеките е само мит – вероятно наследен от визуалната култура, предавана от киното и телевизията. Всички изследвания, проведени по темата, показват, че ръкавиците са по-често причина за повреда, отколкото гаранция за запазване. Повярвайте на нашите експерти: оставете ръкавиците си в гардероба и измийте ръцете си, преди да влезете в читалнята!
 

Луиза Торес, консерватор-реставратор

във Френската национална библиотека –  Библиотека „ Арсенал”

  https://www.bnf.fr

     /Превод от френски: Мариета Главчовска/