На 5 юли 1841 година петстотин и седемдесет души изпълват перона на Лестър, за да бъдат превозени със специален влак до Лафбароу и обратно за поредния конгрес на въздържателите. За обща стойност от един шилинг (приблизително една германска марка) на участниците е предложен оркестър, разходка в града, чай, сандвичи и колективни забавления. Успехът е неочакван, а Кук е окуражен. От първата си акция той не печели нищо, но открива големите потенциални възможности на железницата като евтино средство за масови превози. По-нататъшният живот и дейността на Томас Кук са посветени изцяло на идеята за организиране и провеждане на туристически пътувания.
През 1854 година Томас Кук създава специализирана фирма, която освен пътуването предлага и други услуги с обща цена – т.нар. туристически пакет (package tour). Първоначално пътуванията са били на сравнително неголеми разстояния в самата Англия. Кук е предлагал екскурзии за хора с различни финансови възможности – т.е. съобразявал е предлагането с отделните пазарни сегменти. Интересът към неговите начинания растял лавинообразно. Офертите ставали все по-разнообразни, в тях се включвали все повече услуги – резервация на билети за влак и спектакли, места в хотели и ресторанти и т.н. Равнището на услугите било добро, а цените – разумни. Томас Кук разширява дейността си с екскурзии до Франция (посещения на изложения), до Италия, Америка, Египет, Палестина и дори до Мека.
През 1850 година издава първия рекламен плакат за обиколни пътувания.
През 1856 година въвежда нови форми на пътувания: т.нар. излети на лунна светлина” и образователни пътувания за младежи.
През 1867 година  въвежда хотелския купон (ваучера), с който туристите могат да се хранят с намаление в определен ресторант, с който Томас Кук предварително е сключил договор. Малко по-късно въвежда циркулярната нота, която е вид чек, осигуряващ резервация и пренощуване в определени хотели. Заплащането за услугата се извършва от клиента на фирмата на Кук, а последната осъществява трансфер на сумата на собственика на хотела, като запазва известна комисиона. Използването на хотелския купон и циркулярната нота предполага създаване на мрежа от свързани с договори туристически агенции, хотели и ресторанти. Това е първообразът на по-късните хотелиерски вериги.
През 1870 година въвежда международен бланков билет с право на промени в маршрута и свобода на избор при пътуването.
Две години по-късно организира първото околосветско туристическо пътуване.
През 1879 година учредява собствена банка като централа за издаването на въведените от него пътнически чекове и кредитни писма.

След 178-годишна дейност, на 23 септември 2019 година, туроператорът „Томас Кук“ обявява официално фалит, като това ще засегне 22 000 служители по целия свят, от които 9 000 във Великобритания. 

През септември 2020 година, почти година след драматичния си колапс, „Томас Кук“ неочаквано се завъща на туристическата сцена. Hoвитe ĸитaйcĸи coбcтвeници oт Fоѕun зaявяват, че ще  възобновят дейността като онлайн туристическа компания и плaниpaт дa пpeвъpнaт Тhоmаѕ Сооk в „иcтopия зa глoбaлeн ycпex“.