На 5 юли 1841 година петстотин и седемдесет души изпълват перона на Лестър, за да бъдат превозени със специален влак до Лафбароу и обратно за поредния конгрес на въздържателите. За обща стойност от един шилинг (приблизително една германска марка) на участниците е предложен оркестър, разходка в града, чай, сандвичи и колективни забавления. Успехът е неочакван, а Кук е окуражен. От първата си акция той не печели нищо, но открива големите потенциални възможности на железницата като евтино средство за масови превози. По-нататъшният живот и дейността на Томас Кук са посветени изцяло на идеята за организиране и провеждане на туристически пътувания.
През 1854 година Томас Кук създава специализирана фирма, която освен пътуването предлага и други услуги с обща цена – т.нар. туристически пакет (package tour). Първоначално пътуванията са били на сравнително неголеми разстояния в самата Англия. Кук е предлагал екскурзии за хора с различни финансови възможности – т.е. съобразявал е предлагането с отделните пазарни сегменти. Интересът към неговите начинания растял лавинообразно. Офертите ставали все по-разнообразни, в тях се включвали все повече услуги – резервация на билети за влак и спектакли, места в хотели и ресторанти и т.н. Равнището на услугите било добро, а цените – разумни. Томас Кук разширява дейността си с екскурзии до Франция (посещения на изложения), до Италия, Америка, Египет, Палестина и дори до Мека.
През 1850 година издава първия рекламен плакат за обиколни пътувания.
През 1856 година въвежда нови форми на пътувания: т.нар. излети на лунна светлина” и образователни пътувания за младежи.
През 1867 година  въвежда хотелския купон (ваучера), с който туристите могат да се хранят с намаление в определен ресторант, с който Томас Кук предварително е сключил договор. Малко по-късно въвежда циркулярната нота, която е вид чек, осигуряващ резервация и пренощуване в определени хотели. Заплащането за услугата се извършва от клиента на фирмата на Кук, а последната осъществява трансфер на сумата на собственика на хотела, като запазва известна комисиона. Използването на хотелския купон и циркулярната нота предполага създаване на мрежа от свързани с договори туристически агенции, хотели и ресторанти. Това е първообразът на по-късните хотелиерски вериги.
През 1870 година въвежда международен бланков билет с право на промени в маршрута и свобода на избор при пътуването.
Две години по-късно организира първото околосветско туристическо пътуване.
През 1879 година учредява собствена банка като централа за издаването на въведените от него пътнически чекове и кредитни писма.

След 178-годишна дейност, на 23 септември 2019 година, туроператорът „Томас Кук“ обявява официално фалит, като това ще засегне 22 000 служители по целия свят, от които 9 000 във Великобритания.