На 7 август 1936 година е роден Стефан Цанев – поет, писател и драматург.

Оригиналността на изказа, неочакваните метафори и философските дилеми го правят поет от висока класа. Той е един от най-играните съвременни български драматурзи. През 1960 година поетът издава първата си стихосбирка – “Часове”. С времето създава едни от най-добрите образци на свободния стих в българската литература. През 1967 година пише драмата “Бунтът на статуите”, поставена от Методи Андонов във ВИТИЗ. Същата година става драматург в Сатиричния театър. Малко след това е приет в Съюза на българските писатели.

През 1985 година е награден от Съюза на преводачите за знаменитите си преводи на Маяковски, събрани в сборника “Тринайсетият апостол”. Година по-късно написва най-известната си пиеса “Последната нощ на Сократ”, поставена над 500 пъти в “Театър 199”, а също и в Париж, Санкт Петербург, Лайпциг, Букурещ, Варшава и др. С поетичния си спектакъл “Аз питам!” Стефан Цанев обикаля страната. За ролята си в него е удостоен от Съюза на артистите с награда за актьорско майсторство.

Има моменти в кариерата си, когато е в конфликт с властта. През 1970 година е уволнен от Сатиричния театър по идеологически причини. В годината на уволнението си получава наградата за драматургия на Съюза на писателите. През 1984 година е уволнен и от театър „София” и му е отнето правото да работи в столицата. Назначен е в Пловдивския театър. През 1992 година става драматург в театъра на Българската армия и започва да пише историческата трагедия “Величието и падението на Стефан Стамболов”. През следващите години сътрудничи на вестниците “Стандарт“ и “Труд”. Издава множество стихосбирки и пиеси. През 2000 година публикува един от известните си романи – “Мравки и богове”, а три години по-късно завършва романа си “Аз съм следващият светия”.

Носител е на Националната награда за детска литература, Национална награда за литература и Национална награда за цялостен принос към литературата. Удостоен е с орден “Стара планина” – за цялостен принос към българската култура (2006 г.). Творбите му са преведени на повече от 10 езика.

Книгите на Стефан Цанев можете да намерите в Библиотека „Зора”.

По материали от: „Биографии на български писатели”