На 29 януари 2009 г. ни напусна поетесата Евгения Генова. Поезията, изящното слово и работата с децата на Сливен бяха смисълът и съдържанието на нейния живот. Времето, енергията и таланта си тя посвети на учениците, чиито творчески нагласи провокираше и подкрепяше. Сливен и читалище „Зора“ загубиха завинаги един от духовните си учители, отдал своя принос за литературния живот на града.

Родена през 1939 г., Евгения Генова е наследник на стария сливенски род Въндеви. Учи в Габрово и Варна, завършва девическата гимназия „Георги Кирков“ – Сливен, където прави първите си поетични опити. Тежкото ѝ заболяване и лечението ѝ у нас и в Букурещ, каляват волята ѝ. Литературното поприще е нейното спасение и професионална реализация. Усъвършенства се сама над книгите, изучавайки теория на литературата и журналистика.

Пътят ѝ на творец започва от в. „Весело славейче“ през 1968 г. с публикация за най-малките. Сътрудничи на Детска редакция на БНР, публикува множество творби в различни списания и вестници. Тя е един от учредителите на Дружеството на писателите към СБП през 1977 г.

През 1979 г. създава литературно-творческия кръжок „Ангел Каралийчев“ към Пионерския дом в Сливен. През 1982 г. той разширява своята дейност с индивидуални занимания и преминава към Обединената школа по изкуствата „Мишо Тодоров“ при НЧ „Зора-1860“ като клас по литературно творчество. През годините Евгения Генова работи с деца от 1 до 12 клас, които печелят повече от 1000 награди от различни конкурси: международните „Единство, Творчество, Красота“, „Децата като миротворци“, „Шанкар“, Балкански средношколски конкурс на тема „Изкуство против дрогата“ и белгийски конкурс за фантастичен разказ, националните „Петя Дубарова“, „Искри“, „Моите детски мечти“, „Живеем в земята на Ботев“, „Витошко лале“, „Душата на един извор“, „Васил Карагьозов“ и много други. Стотици са публикациите на нейни талантливи възпитаници в различни вестници и списания, литературни сборници и др.

Произведения за деца на Генова са излъчвани по БНТ, БНР и други медии. По стиховете ѝ са създадени повече от 20 песни от различни композитори. Тя е автор на книги с любовна лирика, с повести и стихове за деца. Член е на СБП, а през 2004 г. става носител на званието „Почетен гражданин на Сливен“.

* * *

Градът е същият. И не съвсем…

Нощта косите си с дъждовен гребен реши.

Небето скрило е под мокрия перчем

звездите си от погледа ми грешен.

 

Напразно моля го, поне една

звездица-раковина да отрони.

Небето отговаря с тишина,

която брули есенните клони…