На 31 май 1952 година умира Стефан Македонски – оперен певец (тенор), музикален педагог и патрон на Държавния музикален театър.

Роден е в Сливен на 25 март 1885 година. Още от детските си години проявява огромен интерес към музиката и театъра, но родителите му не подкрепят неговата мечта да се занимава професионално с пеене и го изпращат да учи във Висшето оръжейно-техническо училище в Тула. На следващата година  се явява на изпит  в Московската консерватория и веднага е приет. Постъпва в певческия клас на италианския вокален педагог проф. Е. Корси, но паралелно посещава и класовете по сценично майсторство в отдела за драматично изкуство. В началото на оперния сезон 1906 – 1907 г. Македонски е приет в оперния театър „ С. М. Зимин“. При внезапно заболяване на гастролиращ артист в „Палячи“  той излиза на сцената, за да го замести и спектакълът не се проваля. Критици и публика се изказват много ласкаво за новооткрития драматичен тенор. От този момент започва неговата възходяща кариера на певец от голяма класа. По това време се запознава с Шаляпин, на когото през годините  партнира многократно.

Завръща се в България  след покана на Иван Вулпе да се вкючи  в състава на „Оперна дружба“.  Първото  му участие е в операта „Камен и Цена“ от Иван Иванов и Вацлав Каутци в ролята на Камен. Партнира му другият връх на певческото изкуство – Ана Тодорова.  Успехът е огромен, отзивите в печата  са изпълнени със суперлативи за красивия глас и отличната игра.

През 1911 година  е командирован в Париж да учи и работи при световно известния вокален педагог  Ришьо.  Тук младият певец среща бъдещата си съпруга Елеонора Рас, която е студентка по литература в Сорбоната. През 1916 година правителството му отпуска стипендия за специализация в Германия. След прослушване  Македонски е поканен да пее в Берлинската опера в „Кармен“, „Аида“ и др.

След края на Първата световна война отново  се завръща в България в  състава на „Оперна дружба“. Успешен за тенора е периодът от 1922 до 1933 година, когато пее и на сцените на Свободния, Кооперативния и Художествения театър.

През 1948 година създава Държавния музикален театър и става негов директор и художествен ръководител. След смъртта му  през 1952 година е обявен за патрон на театъра.