Художникът Стефан Егаров е роден в Сливен на 26 май 1882 година.

Неговият баща Георги Стоянов идва през 1828 година в Сливен с 36-ти Егерски полк на Дибич-Забалкански (егер – от нем. ез.- ловец; специални войскови части). Оттам произлиза фамилното име Егарови.
През 1901 година Стефан Егаров постъпва в Държавното рисувално училище, където учи до 1908 година при професорите Иван Мърквичка, Иван Ангелов, Ярослав Вешин и Петко Клисуров. За пръв път се среща с образците на европейското изкуство по време на екскурзия в Италия. През 1908 година постъпва в Художествената академия в Мюнхен в класа по живопис на Карл фон Маар и се дипломира с отличен успех . В Мюнхен Егаров усърдно прави множество копия от големите образци на Западноевропейското изкуство, като копието му по Рубенс („Лов на лъвове“) е високо оценено от неговия професор. След завръщането си в България, се насочва към учителска дейност.
По време на Балканската и Първата световна война е военен художник, оставил много творби за днешната сбирка на Военноисторическия музей в София.
След 1918 до 1933 година е гимназиален учител по рисуване в родния си град. Заедно с Яким Банчев, Михаил Лютов, Васил Захариев, и др. основават Дружество на независимите художници.
Творчеството на Егаров следва класическите принципи на изобразяване. В духа на Мюнхенската школа и под влияние на Карл фон Маар, художникът развива подчертан интерес към историческата тематика. Значителна част от картините му е посветена на събития и личности от историята на България, интерпретирани с романтична окраска и патос. Проявява се и като майстор на натюрморта. Запазените му рисунки от академиите в България и Мюнхен, говорят за неговите способности на добър художник. Жанрово разнообразно, със специфичен облик в контекста на времето си, творчеството на художника все още не е проучено добре.
Има около 12 самостоятелни изложби в София и Сливен.
Днес негови картини са собственост на Военноисторическия музей в София, Художествената галерия „Димитър Добрович“ гр. Сливен и множество частни колекции в България и чужбина.
Стефан Егаров умира на 6 декември 1973 г. в Сливен.