В много страни по света вторият петък на октомври се отбелязва като Световен ден на яйцето. Празнуват всички любители на омлетите, запеканките, пържените и варените яйца и т.н.

В това няма нищо странно. Яйцата са най-универсалният хранителен продукт. Те са популярни в кулинарията на много страни, защото употребата им позволява голямо разнообразие.

През 1996 година на конференция във Виена Международната комисия по яйцата обявява, че отбелязването на Яйчения ден ще бъде втория петък на октомври. Според Комисията, има редица причини за този празник, а много държави, особено производителите на яйца, с готовност приемат  идеята.

По традиция на този ден се провеждат различни мероприятия – семейни конкурси на тема яйца /за най-добра рисунка, за най-добра рецепта и др./, лекции и семинари на тема правилната употреба на продукта, интересни представления и др. А някои заведения дори изготвят специално меню и изненадват посетителите си с разнообразни ястия от яйца.

През последните години се появяват противоположни мнения за ползата и вредата от употребата им. Но неотдавна направени научни изследвания показват, че този продукт може да се консумира редовно. Яйцата съдържат висококачествен лесноусвояем протеин, особено необходими за организма хранителни вещества, включващи основни витамини и минерали, дори антиоксиданти, които помагат при някои болести. Освен това, яйцата не повишават нивото на холестерола.

Интересен факт е, че световен лидер по употреба на яйца е Япония. Всеки жител на Страната на изгряващото слънце консумира средно по едно яйце на ден. Американците пък празнуват ежегодно Деня на гигантския омлет.

Според данните на НСИ, българинът консумира средно по 14 яйца месечно. А по Великден у нас обикновено се изяждат средно 30 млн. яйца.