На 2 август 1942 година в Лима (Перу) е родена една от най-известните съвременни романистки Исабел Алиенде.

Израснала е в Чили, но след военния преврат емигрира във Венецуела, където до 1984 година работи като журналист във вестник „Ел Насионал“. „Момиче, остави журналистиката, по-добре седни да пишеш художествена литература с тази развита фантазия, която притежаваш“, ѝ казал някога самият Пабло Неруда. Днес тя не маха томовете му изпод компютъра си, всеки нов роман започва точно на датата 8 януари и целият ѝ живот върви в стила на онова, наречено някога „магически реализъм“.

Преподава литература в престижни университети в САЩ. Освен романи пише статии, пиеси и книги за деца. Призната е за най-добрата латиноамериканска авторка на всички времена; по мащабност на повествованието и богатство на езика е сравнявана с Гарсия Маркес. Общият тираж на продадените ѝкниги в целия свят надхвърля 57 милиона.

 

През 90-те всяко ново заглавие я поставя в челната десетка на най-продаваните автори в света.

Сред световноизвестните ѝ произведения са трилогията  „Къщата на духовете“, „Дъщеря на съдбата“ и „Портрет в сепия“; „Ева Луна“, „Паула“, „Островът под морето“, „За любовта и сянката“, „Дневникът на Мая“, “Японският любовник” и много други.

Всички нейни книги можете да намерите в Библиотека „Зора“.