„Само ако живееш на ръба на смъртта, можеш да осъзнаеш неописуемото удоволствие от живота.”

Такава е лично изстраданата истина за живота на Джеймс Клавел –

британско-американски писател и филмов сценарист, роден в Австралия и прекарал по-голямата част от живота си в Америка.

 Чарлз Едмънд дьо Мареск дьо Клавел е роден  в Сидни на 10 октомври 1924 година. Баща му е офицер от Британската кралска флота. Малкият Джеймс расте като дете на света, пътувайки с родителите си из страните от Общността на нациите. Завършва образованието си в Портсмут и 16-годишен се записва в Кралската артилерия.

„Мъдростта на прадедите ми нашепва, че докато човек е млад, поема рискове, които и дяволът би подминал. “

Втората световна война е в разгара си и младият офицер е изпратен да се сражава срещу  японците в Малайзия. Ранен в престрелка, той е пленен и изпратен във военнопленнически лагер на о-в Ява. По-късно е преместен в затвора Чанги, близо до Сингапур, където американци, англичани и австралийци са захвърлени на ръба на оцеляването. Там Клавел ще дочaка края на войната. Униженията, издевателствата, глада, смирението, възможността да оцелееш с чест, всичко видяно и преживяно ще опише след години в забележителния свой първи роман „Цар плъх” (1962 . Прототип на главния герой  в тази вълнуваща история за човешките взаимоотношения, успеха, провала, приятелството и омразата, е самият автор.

„Чанги стана мой университет вместо затвор. … Сред затворниците имаше експерти във всички сфери на живота – по високите и ниските пътища. Учих и поглъщах всичко, което можех, от физиката до фалшифицирането, но най -вече научих изкуството да оцелявам.“

 

Със съпругата си

Военната кариера на Клавел приключва през 1946 г. след контузия при катастрофа с мотор. Тогава се записва в Бирмингамския университет. Там среща актрисата Ейприл Страйд, която пробужда интереса му към киното. Когато по-късно се жени за нея, семейството се установява в Ню Йорк. Клавел започва работа в телевизията, а желанието  да се занимава с кино вече е пуснало корени в душата му. Това го насочва към Меката на филмовата индустрия – Холивуд. Утвърждава се като сценарист с филмите „Полетът” и „Тутси”. Става ко-продуцент на филма „Голямото бягство”, сам режисира и продуцира филми. Става американски гражданин през 1963 г.

Киното не измества литературата от живота на Клавел.  Четири години след публикуването на „Цар плъх”, се появява „Тай-Пан”(1966).

Интересът на писателя към Изтока, неговите лични преживявания и  впечатления и майсторското му перо ще родят цяла поредица романи – „Азиатска сага”, която ще завладее сърцата на милиони читатели по света. 

Най-голяма популярност донася на автора си следващата книга – „Шогун” (1975). Романът разкрива Япония в зората на XVII век – един невероятен екзотичен свят, изпълнен с любов, чест и достойнство, сблъсъци, интриги, борба за власт, убийства, природни стихии… Това е пленителен разказ за японската хармония, култура, нрави, традиции, ценности, философия… за цялата магия на Япония.  И всичко това през очите на един влюбен в азиатската култура човек на Запада. Романът „Шогун” е филмиран през 1980 г. под  режисурата на Джери Лъндън, с участието на Ричард Чембърлейн, Тоширо Мифуне,  Йоко Шимада… Другите три романа от сагата са „Търговска къща”(1981) , „Вихрушка”(1986) и  „Гай-Джин”(1993).

Джеймс Клавел умира в град Вьове, Швейцария, на 7 септември 1994 година.

Ненапразно „Модърн Лайбръри” го нарежда в своя класация сред стоте най-големи писатели на XX век.

 

Мария Маринова, 2021