Най-старият ресторант в света, който функционира и днес, е „Гостилницата за пушени пилета на Ма Ю Цин“. Той бил открит за клиенти през 1153 г. в китайския град Кайфен, но и сега там се сервира евтина и питателна храна на огромен брой посетители.

Гостилницата на Ма Ю Цин е забележително наследство от Династията Сун, когато ресторанти от всякакъв вид процъфтявали в столицата на страната. Те въртели бизнес още по времето на Династия Тан. Писмени източници от тази епоха описват улиците на големите градове, където многобройни ресторанти „очаквали пътниците с храна и вино“. Но от периода на Династията Сун са оцелели и някои по-подробни описания и дори картини на някои от първите в света заведения за обществено хранене. Столицата Кайфен била препълнена с такива заведения, които сервирали храна от всякакъв вид и качество. Много ресторанти от този период се хвалели с ястията си, приготвени по „официална“ рецепта, т.е. наподобявали менюто на най-богатите фамилии с техните огромни кухни. Тези ресторанти постигнали такива успехи в кулинарията, че даже Вътрешният дворец поръчвал в тях храна „за вкъщи“.

Менютата в ресторантите от времето на Династията Сун били впечатляващи. Тогавашен източник споменава „нормално“ меню, което съдържа 234 ястия и напитки. Приемането на поръчките било истински ад за персонала, както се вижда от живописното описание в малко по-късен източник:

„Клиентите крещят наведнъж стотици поръчки…Келнерът отива да ги вземе, повтаря ги и ги пази в ума си, после отива в кухнята и пак ги повтаря…След малко келнерът се връща, носейки три чинии в лявата си ръка, докато на дясната му ръка от китката до рамото са наредени една до друга около 20 купи“.

Някои ресторанти, особено тези в южната част на столицата, били специализирани в един вид храна. Имало ресторанти за риба, раци, регионални специалитети, замразени храни, вегетариански блюда, приготвени като в будистките храмове, и даже за кучешка храна. Марко Поло, прочутият италиански пътешественик и гастроном, посетил Китай в края на Династията Сун, пише, че Ханджоу е „най-големият град в света, където има толкова много удоволствия, та човек си въобразява, че е в Рая“. Той може би е имал предвид и проститутките, както от женски, така и от мъжки пол. Ресторантите гъмжали от тях и самият Поло бил смутен от броя им: „Не мога да твърдя колко точно бяха“.

/следва „Заведения за бързо хранене“/

/по материали от книгата „Древните изобретения“, т.1 на Питър Джеймс и Ник Торп/