На 25 май 1869 година е роден  Георги П. Стаматов – писател и основател на първото литературно сливенско списание „Разсъмване“.

„Разсъмване“ е месечно литературно списание, чийто първи брой излиза през 1892 година, отпечатан в „Българско знаме“.

По онова време, Георги Стаматов живее в Сливен и служи като артилерийски офицер  в Сливенския гарнизон. След като през 1892 година е освободен от работа, остава в града ни и заедно със свой приятел и съмишленик в литературните интереси започва да издава списанието. Стаматов е редактор , а издател – Георги Д. Стойнов, сливенски учител, автор  на издадени и неиздадени стихосбирки и драми, основател на социалистическата дружинка в града. В списанието участва като автор и Стефан Гидиков, пишещ под псевдонима Венко, а Добри Стойнов коригира и свързва книжките.

 След време, писателят си спомня с носталгия за младежкото  вдъхновение:

„Какво рицарство в онези времена да даваш заплатата си за печат!
Бяхме на седмото небе.
Баща ми, отчаян от военните ми успехи, не възлагаше големи надежди на перото ми.
Послушах го и четвъртата книжка на „Разсъмване“ не излезе.
Свърших правото и съдийствах.“

В библиотеките в Сливен не е запазен нито един брой от списанието. Според Веселина Стойнова, дъщеря на Георги Стойнов, запазените от нея книжки са взети от сътрудници на Института за литература при БАН . Първата книжка на списанието е излязла през януари 1892 г. Предполага се, че са излезли три или четири броя.