„Най-старият български празник на православието“ има своята дълга предистория. И нейното начало трябва да се търси в последните няколко десетилетия на миналия век. Времето, когато вече е факт сливенската хорова школа, създадена от Методий Григоров, жънеща успехи у нас и в чужбина. Настъпил е моментът Маестрото да се завърне към първоизвора на своя живот. Неговата мисъл, енергия и усилия се насочват в друга посока. Големият опит на църковен диригент (първо към храм „Св. София“, по-късно „Св. Димитър“ и „Св. Никола“) и желанието песнопенията да звучат по-разбираемо и въздействащо, са причината да започне адаптирането им на съвременен български език. Преводът на богослужебните текстове, приспособяването им като нотация, както издаването на учебник и църковнопевчески сборници, е последното му значимо дело. А фестивалът на източноправославната църковна музика е венецът на този голям труд. За няколко дни Сливен става „хорова столица на България“, а сливенци имат възможността да чуят най-добрите наши хорове и се насладят на божествената музика, изпълнена от тях. Духовен патрон на празниците от самото начало е вдъхновяващата личност на един скромен монах, роден в Сливен, позабравен дори от съгражданите си – НИКОЛАЙ ТРИАНДАФИЛОВ. Неговата апостолска работа го нарежда сред най-важните фигури на Възраждането, именно той прави епохална крачка в българската църковно-певческа практика. Заменя гръцкия език, на който се извършва богослужението тогава, с църковнославянски и полага основите на съвременното българско църковно пеене. Издава и първите църковно-певчески сборници.

„Св. Димитрий Солунски Вмчк“                            ПЛАКЕТ

И така, в последните октомврийски дни на 1994 година се ражда ПЪРВИЯТ ФЕСТИВАЛ в България на източноправославната църковна музика. Подобни форуми, на които се срещат хорови състави, изпълняващи духовна музика, съществуват много преди това из цяла Европа. Но Сливен става домакин на първия български празник, представящ ПРАВОСЛАВНАТА музикална класика в изпълнение на едни от най-добрите наши хорове. Организатори на събитието са читалище „ЗОРА 1868“ и Сливенска митрополия, с подкрепата на Община Сливен, в първите няколко издания и Министерство на културата. Разбира се, основният двигател е акад. Методий Григоров. Фестивалът няма конкурсен характер. Неговата цел е да покаже постиженията в църковно-хоровата православна музика, да се стимулира създаването на нови хорови песнопения от български композитори. Традиционно се представят премиерно точно такива творби, както и изпълнения на Света Божествена литургия, адаптирана на български език. Всички участници получават почетен диплом и плакет.

Извисяващата музика на участниците:

Вокален ансамбъл при храм „Св. Седмочисленици“ – София, дир.  Димитър Григоров

Детски хор при храм „Св. Параскева“ – Плевен,  дир. Лилия Тошева

Нов академичен камерен смесен хор „Св. Св. Кирил и Методий“ – София, дир. Петя Павлович

Женски хор „Христина Морфова“ при НЧ „Д-р Петър Берон“ – София,  дир. Л. Гюлева и Е. Михайлова

Смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора“ – Сливен, дир. Методий Григоров

 

 звучи разтърсващо в катедралния храм „Св. Димитър“ и достолепната църква „Св. Богородица“ с нейната великолепна акустика.

Този старт е толкова „успешен и вълнуващ“, че ВТОРОТО издание на фестивала успява да се случие още през следващата година .

Меката сливенска есен на  1995а  събира богата палитра от хорове:

 

 

Вокален ансамбъл „Св. Иван Рилски“ – Благоевград, дир. Христо Велев

Смесен камерен хор при храм „Св. Петка“ – София, дир. Снежана Григорова

Смесен хор „Петко Стайнов“ при Съюза на слепите – София, дир. Красимира Спиридонова

Смесен камерен хор „Алилуйя“ – София, дир. Стоян Бабеков

Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“, дир. Теодора Павлович

Смесен хор „Добруджански звуци“ – Добрич, дир. Захари Медникаров

Детски хор „Дружна песен“ при Центъра за работа с деца – Сливен, дир. Методий Григоров

Смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора“ – Сливен, дир. Методий Григоров

 

Примерът е изключително вдъхновяващ, появяват се фестивали за духовна музика и в други български градове – София, Преслав, Поморие, Габрово. Някои от тях се развиват много бурно и изпреварващо като мащаб и ежегодни издания. Особено на фона на 9-годишната пауза преди да се случи

 

ТРЕТИЯТ фестивал на източноправославната църковна музика в Сливен през 2004 г. Затова пък той се превръща в своеобразен юбилей, отбелязващ 10 години от създаването му. Преминава особено тържествено, по достойнство отразен в програмите на Българското национално радио. Акцентът все повече пада върху изпълнението на църковни творби на съвременен български език.

Сред представените творби от участниците :

 

Вокален ансамбъл при храм „Св. Седмочисленици“ – София, дир. Димитър Григоров

Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“, дир. Теодора Павлович

Хор на софийските момчета при читалище „Цар Борис III”, дир. Адриана Благоева

Смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора“ – Сливен, дир. Методий Григоров

 

са отличени две новосъздадени композиции –  „Святий Боже“ от Михаил Луканов (Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“) и Кондак на Рождество Христово от Стоян Бабеков  (Хор на софийските момчета). Точно от това трето поред издание, фестивалът официално носи името на НИКОЛАЙ ТРИАНДАФИЛОВ СЛИВЕНЕЦ.

 

Две години по-късно, през 2006 година, ЧЕТВЪРТОТО издание на фестивала е открито тържествено с благословия и приветствени думи от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Участват пет хорови формации:

 

Смесен хор „Родина при ч-ще „Родина“ – Стара Загора,  дир. Емил Минев

Смесен хор „Петко Стайнов“ при ч-ще „Искра – Казанлък, дир. Младен Станев

Смесен камерен хор „Св. Троица“ при храм „Св. Троица“ – София, дир. Елиянка Михайлова

Мъжки хор „Гусла“ – София, дир. Валентин Бобевски

Смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора“ – Сливен, дир. Методий Григоров

 

В ПЕТОТО издание на фестивала (2008) за първи път има и международно участие.  Богатата програма включва изпълнения на:

Студентски камерен смесен хор при Държ. педагогически университет Воронеж – Русия, дир. Борис Яркин

Женски хор при катедрален храм „Св. Димитър“ – Сливен, дир. Тодорка Бинева

Женски хор към Ямболската хорова школа „Проф. Георги Димитров“ – Ямбол, дир. Стефка Пастърмаджиева

Камерен хор при ч-ще „Хаджи Димитър“ – Сливен, дир. Владимир Тересчук

Детски хор „Дружна песен“ при Детски комплекс – Сливен, дир. Методий Григоров

Женски хор „Хармония“ при ч-ще „Просвета“ – Оброчище, дир. Севдалина Димова

Смесен хор „Железни струни“ при ч-ще „Развитие“ – Разград, дир. Красен Иванов

Смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора“ – Сливен, дир. Методий Григоров

 

 А в Сливенска художествена галерия Хорът при културно-просветно дружество „Иве Юревич“ (Хърватия) обогатява звуковата картина с концерт-матине, на който представя западноевропейски сакрални композиции. И една песен, развълнувала силно изпълнители и публика – „Самотна лодка“ на Мишо Тодоров. Специално избраната творба е реверанс към големия музикант от родената в Сливен Петя Тодорова,  диригент на хора, негова родственица и ученичка. Това издание е особено емоционално и запомнящо се сред другите.

 

 

Запазвайки традицията, две години по-късно, през 2010  г., е факт ШЕСТИЯТ национален фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец“, открит величествено с „Многая лета“ и слово на Негово Високопреосвещенство Сливенския митриполит Иоаникий.

В празничните дни прозвучават изпълнения на:

 

Смесен хор „Гусла“ – Ямбол, диригент Васил Шейтанов

Смесен хор „Априлов-Палаузов“ – Габрово, диригент Елена Назърова

Камерен хор „Гаудеамус“ – Пловдив, диригент Весела Гелева

Смесен хор „Славянски звуци“ – София, диригент Милен Иванов

Смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора“ – Сливен, диригент Методий Григоров

 

За първи път са изпълнени новонаписани творби от Тодор Григоров, брат на акад. Методий Григоров, също богослов, диригент и композитор.

 

 

СЕДМОТО издание на фестивала събира отново изтъкнати наши хорове и диригенти, за да превърне в празник последните ноемврийски дни на 2014 година:

Смесен хор „Балкански“ – Нова Загора, дир. Мл. Станев

Камерен смесен хор „Иван Спасов“ – Пловдив, диригент Гергана Люцканова-Петрова

Смесен хор „Славянски звуци“ – София, дир. Георги Гичев

Смесен хор „Родна песен“ – Бургас, дир. Левон Манукян

Смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора 1860“ – Сливен, дир. Методий Григоров

 

Сред „ангелогласните“ певчески формации в ОСМИЯ национален фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец“  -(2016) :

Женски хор „Хр. Морфова“ при НЧ „Д-р Петър Берон–1926“ – София, дир. Таня Никлева-Владева

Академичен камерен смесен хор „Гаудеамус“ при АМТИИ – Пловдив, дир. Весела Гелева

Софийски камерен хор „В. Арнаудов“, дир. Теодора Павлович

Смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора 1860“ – Сливен, дир. Методий Григоров

отново има международно участие –

Български православен хор, Берлин (Германия) с диригент Боряна Черети-Величкова.

Специални гости са: музиковедът Мануела Манчева от БНР и авторите на нови църковно-хорови творби, написани на съвременен български език и изпълнени във фестивалните дни – Стоян Бабеков и свещ. Александър Лашков,

 

*   *   *

                         Тази година фестивалът навършва своето пълнолетие. 18 години, изпълнени с много ентусиазъм, надежди и работа. Всяко поредно издание е внимателно обмислено, подготвено и реализирано от неговия създател Методий Григоров. На всяко от тях сливенските хорове се представят респектиращо, включвайки в програмата си „разнообразни и изключително трудни духовни произведения“, изискващи от хористите „големи вокално-артистични умения“. Превърнат от една идея в реалност, фестивалът се развива и обогатява през годините. Неизменно под зоркия и взискателен поглед на емблематичния за Сливен диригент, напуснал този свят през 2020 г. Задаващото се ДЕВЕТО издание е първото, което ще премине без участието и размаха на акад. Методий Григоров. На негово име е учредена награда. Тя ще бъде връчвана от 2022 година на изявен хоров диригент с принос за съхранението и разпространението на източноправославната църковна музика. Организатори са отново Община Сливен, НЧ „Зора 1860“ и Сливенска митрополия. На 11 и 12 юни Смесен хор „Добри Чинтулов“ при читалище „Зора 1860“, с новия си диригент Георгиос Филаделфевс, ще посрещне участващите хорови формации:

Смесен хор „Петко Стайнов“ при ч-ще „Искра 1860“ – Казанлък, дир. Младен Станев

Смесен хор „Железни струни“ при ч-ще „Развитие“ – Разград, дир. Красен Иванов

Първи български хор „Янко Мустаков“ при ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ – Свищов,

дир. Елизабет Людмилова

 

Домакини и гости, заедно, отново ще направят Сливен празничен център на православието.

Под благословията на Н. В. Пр. Митрополит Иоаникий отново ще звучи Божествена музика в храм „Св. Богородица”.

И отново ще се слеят в Духа си публика и изпълнители, за да пребъде ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА.

НА МНОГАЯ ЛЕТА!