На 9 март 1918 година е роден  Мики Спилейн – един от най-популярните автори на криминални романи.

Роден е в Бруклин под името Франк Морисън Спилейн. По време на Втората световна война служи в американската армия. Кариерата си на писател започва с комиксите  „Капитан Чудо“ и „Капитан Америка“. Когато е на двадесет и девет години отказват да публикуват един от комиксите му, той го преработва  в роман и  предава под заглавие „Аз, съдникът“. Така се поставя началото на  поредицата романи с главен герой детектив Майк Хамър.

През 50-те години на XX век Спилейн става най-продаваният автор на високотиражната индустрия. Това е периодът, когато апетитът на читателите  за престъпления, секс и насилие се експлоатира в пълна степен с евтини издания и шокиращи обложки. За сюжета и персонажите се прилагат стереотипни шаблони.

Независимо ,че е отхвърлен от критиката, Спилейн продава продукцията си в милионни тиражи. По негови книги се снимат холивудски филми, като „Сбогом, целуни ме“ през 1955 година. Днес мнението, че книгите му нямат художествени достойнства се преразглежда ,защото  всъщност те  отразяват масовата  читателска представа за този период.

Спилейн пише във време на ограничения – американците са изпълнени със страх и безпокойство от комунизма, с тревоги, свързани със секса и моралния упадък. Въпреки схематизма на персонажите, романите му  разкриват по въздействащ  и правдив начин ширещото се през 50-те години чувство за несигурност.

Книгите на Мики Спилейн можете да намерите в Библиотека „Зора“.

По материали от: „Кой кой е в световната литература”