На 19 декември 1848 година, едва на 30 години, умира Емили Бронте – известна с единствения си роман „Брулени хълмове“.

Нейните сестри Ан и Шарлот също са били писателки и дават своя авторски принос в английската литература и култура.

След като брат ѝ умира от туберкулоза през септември 1848 година  и Емили е поразена от опасната болест. От записки на  сестра  ѝ Шарлот се разбират подробности за нейното състояние.  По обед на 19 декември състоянието на Емили се влошава. Тя умира в същия ден в къщата си в Хауърт. Днес нейният дом е превърнат в музей.

„Брулени хълмове“ е първият и единствен роман на Емили Бронте. Романът е писан между октомври 1845 г. и юни 1846 г. и е публикуван през 1847 г. в Лондон, подписан е с псевдонима Елис Бел. Романът е публикуван в един том с романа на Ан Бронте – „Агнес Грей“. След смъртта на Емили, Шарлот редактира ръкописа на романа и урежда редактираната версия да бъде публикувана посмъртно. Второто издание на „Брулени хълмове” излиза през 1850 г.

Емили не успява да види огромния успех, на който се радва единственият ѝ роман „Брулени хълмове”.  Малко след смъртта ѝ издателите ѝ откриват писмо, от което се разбира, че Емили е започнала работа върху втори роман. Ръкописът на романа не е открит. Вероятно е бил унищожен от самата Емили или от друг член на семейството. Друго предположение е, че писмото е било предназначено за Ан, която по това време вече е работела върху втория си роман „Тайнствената непозната“.

Литературните критици и до днес имат противоречиви мнения за романа. Ако за някои единственият роман на Емили Бронте е гениално творение, то други го определят като „безформен и епизодичен“. Заради наситената емоционалност в изобразяването на събитията редица авторитети в областта на литературата определят „Брулени хълмове“ като „поетичен роман“.

Първият български превод на романа е от 1957 г., негов автор е Асен Христофоров.