На 17 и 18 септември 2022 г.,  като част от Дните  на европейското наследство,  Националната библиотека на Франция празнува повторното отваряне на сградата „ Ришельо”  след дванадесет години работа по обновяване и модернизация.  Сградата „ Ришельо” – историческа люлка на  библиотеката (НБФ)  , построена през 1721 г., празнува своята 300-годишнина .  Напреднала възраст, която обяснява (много) дългия му ремонт през последните дванадесет години. Парижани най-накрая ще могат отново да се насладят на това историческо място. 

Всъщност,  когато трансформацията на сградата вече е завършена, все още са необходими няколко месеца, за да се прехвърлят колекциите и около 20 милиона  библиотечни документи, които са били на друго място докато трае ремонтът. Сега всичко е готово. Използвани са общо близо 240 милиона евро, за да се  преструктурират сградите, да се доведат до най-съвременните стандарти за безопасност на обекта и да се препроектира пространството. Повече от 3200 дарители и големи меценати са допринесли за възраждането на  „Ришельо” . Имената им ще бъдат изписани на подходящи места в сградата.

И добра новина: отсега нататък БНФ ще е  достъпна за всички. Наистина, преди реновирането само професионалисти, студенти и учени изследователи имаха правото (и възможността) да получат достъп до страхотните колекции, събрани там. Също така, досега затворена за широката публика, Овалната зала вече ще бъде на пълен свободен достъп.

С отварянето за всички  на това емблематично място в историческия център на Париж, отдавна запазено за изследователи, НБФ  препотвърждава едно от основните си призвания – да позволи на всеки достъп до знание и култура. Читатели, учени, посетители  ще могат да се възползват от напълно обновеното културно пространство, което ще покаже богатството и разнообразието на колекциите на НБФ, изграждани от Средновековието насам от кралете на Франция и обогатявани до днес.  Публиката ще има достъп до Овалната зала, архитектурно бижу, което е напълно реставрирано, тя е както читалня, така и място за посещение, обиколки, със свободен и открит достъп. Наречена „Овалния рай“, тази читалня, проектирана от архитекта Жан Луи Паскал и неговия наследник Алфред Рекура, впечатлява с обема си: 43,70 м х 32,80 м, височина 18 м. Паскал е вдъхновен от кръглите читални, които видял в Ливърпул, Оксфорд и Британския музей в Лондон. Архитектът придава на помещението елиптична форма, за да се възползва от най-доброто естествено осветление. Под купола, заобиколен от елегантни преплетени  златни листа , горната част на овала е проектирана с шестнадесет стъклени окулуса (кръгли отвори в купола), заобиколени от мозайки в модерен стил. Над всяка е изписано името на град, известен със символичното си значение в историята на цивилизациите и библиотеките. 

Новият музей на НБФ на площ от 1200 м2  представя близо 900 творби – от Античността до наши дни – представителни за енциклопедичността на колекциите на библиотеката. От 2016 г. сградата „Ришельо” е място за научни изследвания, посветени на историята и  изкуствата. С откриването на целия обект Националната библиотека ражда ново и многообразно място, кулминацията на голям архитектурен и културен проект. Оборудван с грандиозна читалня, отворена за всички, нови помещения за изследователи, музей, галерия с временни изложби, книжарница, кафене и градина, сега той ще посреща много повече  публика. Откриването на сградата ще бъде отпразнувано през уикенда на 17 и 18 септември 2022 г. с безплатни за посетителите събития.  Повторното отваряне на историческия обект  съвпада с 300-годишнината от първото ѝ поместване в бившия дворец „Мазарини” през 1721-1722 г. Историята на библиотеката е история на непрекъснат стремеж към увеличаване на пространството ѝ, поради непрекъснатото нарастване на нейните фондове. За първи път в своята история институцията има възможност да реновира и преосмисли оригиналната сграда в нейната цялост. Предизвикателството пред архитектите е да подобрят историческите слоеве на сградата, като същевременно гарантират цялостна последователност и добавяне на модерност и достъпност в обект, който е бил изграждан през вековете. С това повторно отваряне НБФ намира пълната си идентичност, разпределена между двата бряга на Сена. Там се съхраняват повече от 40 милиона документа, главно  в две сгради: „Франсоа Митеран” – за печатни материали и аудиовизуални документи и „ Ришельо” – за т. нар. „специални“ колекции – ръкописи, рисунки, гравюри, снимки, карти и планове, монети и медали, антики и бижута. В допълнение към помещенията, открити през 2016 г. в отдела за ръкописи и отдела за сценични изкуства, изследователите  имат достъп до нови, напълно обновени читални в отделите за монети, медали и антики, отпечатъци и фотография, карти и чертежи. Залата на ръкописите става Зала на ръкописите и музиката. Репетиционното студио е достъпно и за изследователите от отдел „Музика“. Съхранение на безценните му колекции при възможно най-добрите условия, предлагане на изследователите на оптимална работна среда и възможност на всеки да открие това общо благо: такава е амбицията, която надделя при обновяването на Овалната зала: архитектурен скъпоценен камък, проектиран в самия край на 19 век от Жан-Луи Паскал и открит през 1936 г., възвърнал първоначалното си предназначение като пространство, отворено за всички, със свободен достъп . Там са представени над 20 000 тома за безплатно ползване. 

Те ще  позволят да откриете историята на изкуствата и наследството, но също и комиксите и дигиталните изкуства. Следователно Овалната зала вече е много повече от читалня: място за посещения и откривателство, отворено за всички преживявания, предлагащо иновативни устройства като цифрово монтиране на костюми, за забавно пътешествие в колекциите на библиотеката.

  Новият музей на НБФ обхваща в цялост колекциите на библиотеката от Античността до наши дни. Той разкрива близо 900 произведения, извлечени от неговите енциклопедични колекции, за да разкажат културната и интелектуална история на Франция и връзките ѝ с други страни. Изложени са редки предмети като Великата камея на Франция (Grand Camée  de France), тронът на Дагобер или шахматната дъска на Карл Велики. Ръкописи ( „Псалтир” на Св.Луи) или творби на  представители на основополагащи моменти на мисълта и литературата, като  „Мисли” на Паскал  и „ Клетниците” на Виктор Юго, ще бъдат показани заедно с отпечатъци от Рембранд  до Пикасо, снимки от Надар до Депардон, предмети и костюми. Музеят  се простира на 1200 кв.м в пространства, които са сред най-красивите в района на ул. „Ришельо”, по-специално галерията „Мазарини” (сърцето на бившия кардиналски дворец), напълно реставрирана и украсена с барокови фрески от Романели. Нови пространства, които досега бяха затворени за обикновените хора, също ще бъдат достъпни и ще могат да се посещават, като салона на крал Луи XV или спалнята на кардинал Мазарини. 

В очакване на откриването е експонирана  изложба под надслов „Националната библиотека на Франция в „Ришельо”. История за едно прераждане”. Изложбата потапя посетителя в историята, след настаняването на библиотеката в двореца „Мазарини”. Проследява архитектурната еволюция на обекта до проекта на агенция Bruno Gaudin, поставяйки ги в  исторически контекст. Експозицията разказва за произхода и устройството на колекциите от пристигането на първите документи от Кралската библиотека през 1721 година, която бележи началото на една неразделна история между библиотеката и двореца, определен да се превърне в „сграда Ришельо“ на Националната библиотека на Франция.

На 17 и 18 септември 2022 г. са предвидени и различни културни събития по повод откриването на обновената сграда. Под режисурата на Ан-Лор Лиежоа е подготвена празнична програма под надслов „Ришельо”, прераждането”. Над петдесет артисти – театрални и циркови актьори, музиканти, певци, танцьори, писатели – ще участват в тържествата. Предвидени са и интересни тематични обиколки с екскурзоводи, изложби, 

изпълнения и четене на откъси от текстове на писатели, от Виктор Юго до Симон дьо Бовоар. В събота, 17 септември, от 21:00 до 23:00 часа, във вътрешния двор – Cour d’honneur-  ще има  „литературни танци” , където музиката на Blue Paillettes ще се допълни с текстове на Реми дьо Вос, специално написани за случая и изпълнени от двама актьори.

Овалната зала е отворена за всички, безплатно и без ограничение във възрастта… и вече има уебсайт, изцяло посветен на нея!  За да съпътства откриването на тази емблематична зала , НБФ стартира специален уебсайт и интерактивен модул. Благодарение на тематичните селекции, специално подбрани от библиотекарите, можете да разгледате документите, предлагани в залата, преди, по време и след вашето посещение.

 Вдъхновен от  комиксите, ключов елемент от колекциите със свободен достъп в Овалната зала, е дизайнът на сайта и интерактивният модул, ​​създаден от автора и илюстратор Сесил Бек, в сътрудничество със студио „Tamanoir”.  

Докато се движите през вълшебна и поетична вселена, ще откриете декоративните и архитектурни елементи на залата, включително мистериозен водолаз и компас, които ще ви напътстват за избора на документи и организацията на помещението. 

 Сайтът, създаден като въведение към колекциите, също създава и връзки с всички пространства и дейности в сградата „Ришельо”: практическа информация, откриване на музея, посещения и семинари, културно програмиране.  За тестване /без управление/  : https://salleovale.bnf.fr/

Пътуване във времето на сайта на НБФ

 AR Studio Paris  се присъединява към НБФ, за да отпразнува отварянето на сгадата на историческата си люлка и  кани да откриете архитектурната история на сградата „ Ришельо”  чрез два невиждани досега експеримента в добавена реалност. Жан-Луи Паскал, архитект на сградата „Ришельо” от 1875 до 1912 г., е главен герой на първия експеримент в добавената реалност. С телефона в ръка ще можете да се полюбувате на величествения вход към сградата на ул. „Вивиен” N5. И не забравяйте да кликнете пак, за да посетите страницата на „Gallica” /дигитализираната сбирка на библиотеката/ , където има материали, посветени на архитектурната история на сградата, даващи точна и подробна информация за нея.

Мода във Франция през 1912 г.

Чрез очила за виртуална реалност пристигате директно в началото на XX век за подходяща сесия с винтидж дрехи, вдъхновена от фотографските архиви на дигиталния архив „Gallica” . Можете да пробвате тоалети с „акварелен” ефект, вдъхновени от архитектурните принтове от началото на ХХ век, да продължите нататък, за да откриете тематичната селекция, създадена от библиотекарите, за ежедневието и модата тогава.

Сградата „Ришельо” е идеално място и за културен излет в Париж с деца. Може да отидете със семейството си на лов за съкровища в музея на библиотеката, да почетете  комикси в Овалната зала, а после да ги оставите да се насладят на свежия въздух в градината или да поиграят  на площад Лувоа. Ден, посветен на най-малките в библиотеката .

Първо занимание: търсене на музейни съкровища.

Подготвена е книжка с игри, особено подходящи децата да опознаят музея на НБФ. Час и половина обиколка и разнообразието от представени шедьоври в музея са  пригодени за  децата. Тронът на крал Дагоберт, древните бижута, декорът на всекидневната на Луи XV или Мазаринската галерия са източници на чудеса за малките. Специалната книжка ги води чрез наблюдение и редене на пъзели. Може да се изтегли онлайн или да попитате на място. За по-големите има мултимедийни киоскове, помагащи за ориентиране и опознаване  на музея, възможност да се работи с 3D глобус, да се открие историята на бижу, поръчано от кралица, да се влезе в работилницата на средновековен преписвач на книги или античен грънчар.

Второ занимание: почивка за закуска. След всички тези емоции, можете да хапнете закуска или обяд на място. В менюто на пекарната “Rose” се предлагат ястия (и десерти! ) подходящи за по-малките.

Трето занимание: четене на комикси. За четене и тихи занимания  посетете Овалната зала. Тази напълно възстановена и преустроена читалня на библиотеката е  отворена за всички, безплатно и без възрастови ограничения. Тя съдържа ,освен всичко друго, 9000 комикса. Там можете да седнете удобно на диваните или в креслата. Интерактивни дъски позволяват на децата ви да избират книги . Комикси за всички възрасти, както и манга за  тинейджърите. На дигиталните устройства ще открият всичко за библиотеката и дори могат да пробват костюми от различни епохи.

Четвърто занимание: свободно време на открито. Наблизо ви чакат две места. Градината на улица „Вивиен”   позволява на децата да открият няколко растения, които  са важни в развитието на производството на материали за писане и печат, като например папирус или конопена палма.  Могат и да посетят площад „Лувоа” и да се насладят на  игри на открито.

 Входът е свободен  – поради очаквания голям интерес  е необходима е предварителна резервация за събитията чрез сайта на библиотеката.

 

 По материали от:   www.bnf.fr

  Превод: Мариета Главчовска