На  9 февруари 1895 година в  САЩ започва историята на волейбола, а негов създател е Уилям Морган. Той решил да слее елементи  от баскетбол, бейзбол и хандбал, измисляйки изцяло нова игра. Поставил  мрежа за тенис на височина 197 см и неговите ученици започнали да прехвърлят през нея плондер от баскетболна топка. В началото броят на участниците не бил ограничен, а също така началният удар се изпълнявал с една ръка на един крак. Морган нарекъл играта „Минтонет“. След една година на конференцията на колежите на асоциацията на младите християни в Спрингфилд играта получава своето име „волейбол“ по предложение на професор Алфред Т. Халстед. През 1897 година са публикувани първите правила на волейбола.

В България за първи път играта волейбол е показана в Руското техническо училище в София през 1922 година. Две години по-късно дружество „Сила“ включва волейбола в своята програма за спортна подготовка, а през 1925 г. се организира и първото официално състезание по волейбол в България на II-ра мъжка гимназия в София. Победител в това състезание става VII д клас.

През 1926 година волейболът се разпространява и в Русе, Казанлък, Борисовград /дн. Първомай/, Бургас, Пловдив, Перник, Пазарджик и други.

България е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение. Първите опити за това са през 1928 г. когато се решава, че в градското първенство по футбол на София ще могат да участват само тези спортни клубове, които имат отбори по волейбол и баскетбол.

Интересни факти за волейбола:

  • Първи сервис с отскок започват да изпълняват бразилците в началото на 80-те.
  • Рекорда по посещаемост на волейболен мач е поставен през 19 юли1983 година – посетителите са били 96 500 души.
  • Рекордът за най-дълъг гейм, който е с продължителност 48 минути, е поставен през 2013 г.
  • Скоростта на топката при сервис може да достига 130 км/ч.
  • Рекордът за най-силен сервис в света държи Матей Казийски, който е бил сервис със скорост 132 км/ч.