На 16 юли 1965 година, с участието на президентите на Франция и Италия, тържествено е открит автомобилният тунел под Монблан – най-високият връх в Алпите /4807 м/, който свързва двата зимни курорта Курмайор /Италия/ и Шамони /Франция/.

Строителството на тунела продължава 8 години. Дължината му е 11,6 км, а широчината – 8,6 м. До 1999 година тунелът все още не съответства на всички норми за безопасност, което води до огромна трагедия. На 24 март 1999 г. там се запалва камион, а останалите автомобили попадат в огнен капан. Температурата в тунела достига 1000 градуса, а разтопена арматура и бетонни блокове падат върху колите с пътници. Онези, които оцеляват от огъня, се задушават от изгорелите газове. Системата за видеонаблюдение излиза от строя и това забавя спасителната акция. В резултат на пожара, наречен „Апокалипсис в сърцето на Монблан“, загиват повече от 40 души.

След това тунелът е закрит за ремонт и преоборудване и през март 2002 година отново е въведен в експоатация. Подобренията включват многофункционални термокамери и специални ниши-убежища, в които може да се спре в случай на пътен инцидент. За по-голяма безопасност периодично се забранява движението на тежкотоварни автомобили.