На 3 май 1469 година във Флоренция е роден Николо Макиавели – философ, писател и политически деец. По това време Флоренция е независим град-държава, управляван от фамилията Медичи.

Първоначалното си образование  Макиавели получава от баща си, който го учи на граматика, реторика и латински. Не научава гръцки, въпреки че по това време Флоренция е един от европейските центрове на гръцката филология. През 1494 година става държавен служител. Малко по-късно от града е прогонена фамилията Медичи и е възстановено изборното управление. Макиавели участва в дипломатическото и военно управление на Флоренция, като между 1499 и 1512 г. участва в дипломатически мисии до дворовете на френския крал Луи XII, арагонския крал Фернандо II и до Папската държава. През 1502 – 1503 г. е свидетел на кампанията на Чезаре Борджия, който по това време установява властта си в Централна Италия.

През август 1512 година родът Медичи възстановява властта си във Флоренция, а Макиавели е обвинен в заговор, арестуван и изгонен от Флоренция. Заселва се в малко селище, близо до града, където се отдава на литературна дейност. Освен най-известните си произведения „Владетелят“ и „Беседи върху първата декада на Тит Ливий“, той пише още няколко книги, между които „Военното изкуство“, „История на Флоренция“ и „Мандрагора“ (пиеса, която се играе и днес). 

Макиавели е теоретик на  буржоазната държава, основавайки се на философията на правото и етиката. Подлага на критика феодалните религиозно-аристократични възгледи за произхода и същността на властта. Според него най-силен от мотивите на човешките дейности е интересът, насочен към придобиване и запазване на частната собственост. Макиавели рисува  „духовния портрет“ на силния владетел, който може да използва всякакви средства за постигането на своите цели – лъжа, измама, коварство, убийство и др. Владетелят, по негови думи, трябва да бъде и лъв, и лисица. Оттук такава политика се нарича макиавелизъм. Схващанията му оказват влияние върху множество политически писатели и дейци.

Николо  Макиавели умира на 21 юни 1527 година във Флоренция.