На 13 февруари 1903 година е роден писателят  Жорж Сименон. 
Роден е в Лиеж, Белгия и работи като репортер за „Газет дьо Лиеж“, преди да се премести в Париж през 1922 година. Първият му брак завършва с развод, а вторият – с раздяла. Изобщо любовният му живот е доста наситен. Веднъж гордо заявява, че е спал с повече от 1000 жени. 
Има трима синове и дъщеря, която за негова огромна мъка се самоубива.
Двадесет и една годишен Сименон се отдава изцяло на писането. Пише сериозни романи и криминални истории като ги публикува под различни псевдоними, а понякога и с истинското си име. Става известен с героя си Жул Мегре –полицейски детектив, който съществено се различава от традиционните детективи, които търсят улики и събират доказателства. Мегре обикновено отива на местопрестъплението, наблюдава хората и всекидневният им живот, опитвайки се да си представи какво се е случило. Когато разрешава загадката, по-скоро съчувства на виновника, отколкото се радва, че справедливостта е възтържествувала. Това доста го отличава от повечето герои – детективи. 
Историите за Мегре се преведени на много езици, а Сименон става един от най-популярните автори на криминални романи.
В Библиотека „Зора“ можете да намерите следните заглавия от Жорж Сименон: „Затворът“, „Първото разследване на Мегре“, „Непознати в къщи“, „Пристанище на мъглите; Президентът“, „Мегре и доносникът“, „Търпението на Мегре“, „Клопката на Мегре“, „Мегре и делото „Нахур“, „Мегре и мъртвото момиче“, „Годежът на годподин Ир“ и други.