На 11 април 1987 година умира писателят Ърскин Колдуел.
Той е роден  на 17 декември  1903 година в Уайт Оук, в дълбоката провинция на щата Джорджия. Баща му е презвитериански свещеник, който постоянно се мести със семейството си от селище в селище. По това време Колдуел рядко остава някъде за повече от шест месеца. Този скитнически начин на живот се отразява на образованието му, тъй като рядко ходи на училище, а майка му го обучава вкъщи.
На 14-годишна възраст напуска дома си и предприема пътешествие из Юга на САЩ. Захваща се с всяка работа, която успява да си намери и живее в приюти за бедни. Четири години след заминаването си се записва в колежа „Ърскин“, Южна Каролина, но прекъсва, без да го завърши, за да започне работа на корабче за незаконно пренасяне на оръжия в Южна Америка. По-късно учи в университетите на Вирджиния и Пенсилвания, но отново прекъсва преди да е завършил и първи курс, и се връща към по-обикновени занимания. Вършил е всичко – от телоохранител до професионален футболист.
На 29-годишна възраст Колдуел публикува първата си успешна книга „Тютюнев път“. Тази книга, както и следващият му роман „Божията нивица“, разказват за суровия и труден живот на бедните американци – и бели, и негри – в южните щати. Писателят реалистично отразява всекидневието на своите герои, но подробните описания на сексуалния им живот шокира мнозина читатели, а някои дори настояват книгите му да бъдат забранени. Тези две творби превръщат Колдуел в богат и успял човек. Той продължава да пише за Юга, но по-късните му творби бележат творчески спад.
На български език, освен „Тютюнев път“ и „Божията нивица“, са издадени сборникът „Муха в ковчега“, “Пътуващият проповедник“, “На колене пред изгряващото слънце“ и „Момчето от Джорджия“.

 

По материали от: „Кой кой е в световната литература“