С автоматичната писалка Паркер са подписани мирните договори за прекратяване на четири  войни и е предотвратена пета, която щеше да е най-голямата и вероятно последната в историята на човечеството. Дори само това е достатъчно сериозен повод да припомним историята на нейното създаване и усъвършенстване през годините.

Основателят на компанията “Паркер” бил седмото дете в семейството и с много лишения от страна на родителите бил изпратен да учи в  Уинсконтин в школата за телеграфисти. Там 25-годишният Джордж продавал на учениците писалки с отстъпка, но те били изключително  некачествени. Но прекрасната комбинация от бедност и ум, както пишат биографите му, образували могъщ съюз и довчерашният ученик превърнал писалките в свой бизнес.

Паркър основал своята компания през 1888 година. В онези времена патентът върху продукцията гарантирал солидността на фирмата. Джордж се сдобил бързо с такъв, но неговата амбиция била много по-мащабна. Да усъвършенства писалката и да я направи известна на света.

Официалната история на Паркер съобщава за изключително икономичната и оригинална система за подаване на мастило от резервоара, която Джордж патентовал и внедрил през 1894 година. Оставало да се намери само прочут човек, който да напише нещо с такава писалка. И ето, че на Паркер му провървяло – неговото изделие попаднало в ръцете на самия Джакомо Пучини, чиято слава се носела из цяла Америка. Маестрото просто обявил, че е написал новата си опера Бохеми с „Паркер“ и писалките спечелили първата си сериозна търговска победа.

През 1921 година създателят й направил ход, който я превърнал от известна марка във велика. Това станало благодарение на модела „Дуофолд“, който потребителите кръстили просто „Биг Ред“. Тази писалка наистина била изключителна заради известни технически подобрения, но клиентите далеч не плащали солената сума от седем долара заради нея. Тя била оранжева!

За да разбере човек какво означава това, трябва да погледне цветни изображения от 1921 година.

Дрехите били само в три цвята: черен, бял и сив, интериорите в два – кафяв и тъмнозелен. В такива тонове оцветявали всичко – стените на сградите, автомобилните брони, килимите, домакинските съдове, чаршафите… В този унил свят оранжевата писалка изглеждала убийствено. На всичко отгоре била скъпа вещ, подсказваща висок статут и добър вкус. С една дума, „Биг Ред“ започнала буквално да се разграбва, и то не само от състоятелни хора. Славата, която получила „Паркер“, благодарение на „Дуофолд“, била мигновена, солидна и перспективна.

Дори известният създател на Шерлок Холмс, сър Артър Конан Дойл, за да съчини своите разкази, започнал да използва изключително „Дуофолд“ – едно истинско доказателство за действие от талантливия писател, който веднъж успял да използва гърба на участник в забава, за да създаде обаятелни разкази на практика навсякъде, нахвърляйки няколко реда,  дошли му в момента наум.

През годините фирмата произвежда четири вида инструменти за писане: автоматични писалки, химикалки, ролки и моливи. Според тях писането с химикал или писалка е въпрос на навик, а не на съзнателен избор.