Петър Димитров Петров е български инженер  , но  американски изобретател. Съдбата му е изпълнена с авантюри и превратности. Роден е в село Брестовица, Пловдивско на 21 октомври 1919 година. Бащата на Петър е свещеник. По традиция момчето завършва духовна семинария. Но бъдещето на духовник  не го привлича и едва навършил двадесет години Петър постъпва във Френския чуждестранен легион. Участва в отбраната на линията Мажино. Сражението е загубено и българският младеж е заловен от германците. Попада във военнопленнически лагер. След освобождаването си през март 1941 година се завръща в България. Постъпва в армията, за да отслужи редовната си военна служба. Събитията от септември 1944-а  изиграват преломна роля в живота му. Опасявайки се от репресии, заминава за Германия. Заради това Петър  Петров получава задочна смъртна присъда, което му затваря вратите към България. За петдесет и пет години се връща само веднъж – към края на живота си.

Младежът има влечение към техниката. Постъпва в университета в Мюнхен. През 1947 г. става магистър-електроинженер. Успоредно с това взема магистърска степен за машинен инженер в корабостроенето. По-късно създава първите системи за ранно метеорологично прогнозиране и комуникационни спътници, които го правят водещ специалист в тази област на техниката. Петров е привлечен за работа по проекти на НАСА и „Боинг“.  

През 1968 година основава своя собствена фирма. По същото време изобретява безжичния сърдечен монитор. Приспособява го за работа в болнични условия. В наше време това устройство е познато в цял свят. Второто му много известно изобретение е дигиталният ръчен часовник. Отначало откритието е популяризирано под името „Пулсар“. В началото е само като бижу и се продава на доста високата цена от около 2100 щатски долара. При натискане на бутон вместо стрелки се появяват светещи в червено цифри. Заедно със сина си изобретява първата компютъризирана система за измерване на замърсяванията. Петър Петров  умира на 27 февруари 2003 г. в дома си в Хънтсвил, Алабама, на 83 години.

(По материали от: „Културата: над 100 факта за България“ )