На 8 ноември 1935 година е открит един от символите на град Сливен – паметникът на Хаджи Димитър.
Едва ли някой може да си представи Сливен без присъствието на легендарния войвода Хаджи Димитър на централния сливенски площад. Паметникът се изгражда за период от четири години и свидетелства за славния подвиг и родната признателност. Авторите му са скулптурът Стефан Пейчев и архитект Йордан Йорданов.
Идеята за създаване монумент на Хаджи Димитър се заражда още през 1892 година, като материален израз на възторга и преклонението на сливенци пред подвига на войводата.
Паметникът има сложно архитектурно и пластично решение. На 12-метров пиедестал от владайски гранит, фигурата на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър висока 3,60 м, тежи 2,300 кг е излята от бронз, ярко се очертава на фона на Сините камъни. В основата на паметника са разположени бюстовете на сливенските възрожденци Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Георги Икономов, Иван Добровски и Антон Иванов. В най-долната част на паметника се намират костница и плоча с имената на участниците в четата на Хаджи Димитър. Като част от паметника са четирите двукрили врати от ковано желязо с интересни барелефи по тях. Общата му стойност е около милион и тридесет хиляди лева.
През 1993 – 1994 година паметникът е основно реставриран.
“Хаджи Димитър Асенов е сливенски гражданин, но той не принадлежи само на Сливен, той е на България и всеки кът от българската земя го счита за свой герой. Сливенци могат да бъдат горди, че техният исторически град е дал великан, признат от цял народ, великан, за когото песни се пеят, за когото историята легенди разказва и чието име се носи от поколение на поколение като същинска легенда.” (из „Слово при откриване на паметника” през 1935г.)

На 2 ноември 2017 година Библиотека „Зора“ бе домакин на премиерата на документалния филм „Паметникът“.
Филмът е финансиран от Общински фонд „Култура“.
Идея и сценарий – Петър Сяров
Оператор и монтаж – Костас Анастасиу
Диктор – Славея Петрова
Изпълнение на флейта – Анастасия Топалова