На 1 юни 1902 година  се състои тържественото откриване (освещаване) на Сливенските минерални бани, които вече 118 години се свързват с името на града.

Минералните бани на река Тунджа се намират на 12 км югозападно по шосето Сливен – Нова Загора. Историческата справка сочи, че през 1870 година турското правителство отстъпва минералните бани за ползване на сливенската община. След Освобождението, едно от първите решения на Временния управленски съвет е: „Даването на топлите лъджи при река Тунджа на наемател чрез търг с наддаване, както това е ставало при турското управление“.

С указ от 21 декември 1893 година на Княз Фердинанд минералните бани се отстъпват за вечно ползване на сливенската градска община, която се задължава да построи нови хигиенични сгради. През този период се извършват геологически сондажи и разкопки, като така се разкрива извор с дебит 35 литра в минута и температура на водата 44,5 градуса.

Строежът на нова сграда и хотел започва след водосвет на  11 април 1899 година  от НВП Сливенският митрополит Гервасий, а тяхното тържествено откриване става на 19 май (стар стил) 1902 година в присъствието на гости от цялата страна. Така  първи в България, Сливен се сдобива с едни от най-модерните минерални бани, не само у нас, но и на Балканския полуостров.

Сливенските минерални води имат общоукрепващо действие върху организма, противовъзпалително въздействие, което подобрява кръвооросяването и премахва токсините.

Така дълги години, около 600 души в делник и около 1200 в празник са ползвали целебната сила на сливенските минерални бани, място което днес  с подходяща инвестиция може отново да лекува и радва гражданите и гостите на Сливен.