На 20 октомври 1973 година тържествено е открита съвременната сграда на Операта на Сидни, която бързо се превръща в една от емблемите на града.
Нейният автор архитектът Йорн Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“.
През юни 2007 година сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия.
Операта е сред най-модерните сгради в света. Строежът на зданието започва през март 1959 година, 7 години по-късно датчанинът се оттегля шумно, след като няколко подкрепяни от правителството архитекти решават да променят проектирания интериор, за да спестят пари. Още 7 години след това операта е довършена. Сметката е 52 милиона долара – сума, която надхвърля 14 пъти планирания бюджет. След завършването на операта през 1973 година Йорн Утсон така и не отива в Сидни, за да види своето произведение на архитектурното изкуство.
Все пак през 21 век са приложени и някои от идеите му за вътрешния дизайн. Бетонните покриви, напомнящи огромни, издути от вятъра корабни платна, са проектирани от финландския архитект Ове Аруп. Операта е тържествено открита от кралица Елизабет Втора с тържествена реч, фойерверки и звученето на 9-тата симфония на Бетовен. През март 2006 година британската кралица отново е в Сидни, за да открие новото крило на операта, построено така, че да пропуска светлина в комплекса и да открива изглед към пристанището.
Операта има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни зали, 4 ресторанта, 6 бара и безброй магазинчета за сувенири. В операта се представят театрални, балетни, оперни и други музикални продукции.
Операта в Сидни е най-емблематичната забележителност в цяла Австралия.