На 2 март 2023 година от 11.00 часа във фоайето на общинска зала „Май”  се проведе церемонията по връчване на наградите от конкурса за написване на есе на тема „Свободни ли сме днес?”,  организиран по повод 145 години от Освобождението на България.

Инициатори на събитието са Община Сливен, РУО- Сливен, НЧ „ЗОРА 1860” и Библиотека „ЗОРА”. Участниците имаха за задача   да подготвят  есе по обявената тема, в което свободно да изложат индивидуалното си мнение по нея. Цел на конкурса бе да провокира към творческо мислене , показване на умение да се изразяват и защитават лична позиция и собствена теза. Можеха да участват ученици  от 10 – 12 клас на училищата в област Сливен. Жури в състав Мария Вълкова от РУО Сливен – председател и членове журналистите Веселина Седларска и Щиляна Василева прегледаха и оцениха разработките. Наградите, осигурени от Народно читалище „ЗОРА 1860”, са :

I място : 200.00 лева ; II място: 150.00 лева  ; III място: 100.00 лева

Днес, в навечерието на празника,  вече са известни наградените есета.

Предедателят на НЧ „ЗОРА” Минко Стефанов връчи първа награда на  Алекзандър Константинов Танев от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” .

Носителят на I награда Алекзандър Танев

Втора награда бе връчена от Мария Вълкова, председател на журито, на Теодор Панайотов от ПГИ Проф. д-р Димитър Табаков.

Носителят на II награда Теодор Панайотов

Трета награда поднесе Щиляна Василева, член на журито, и тя бе за Инна Светославова Дойчинова от ППМГ „Добри Чинтулов”.

Носителят на III награда Инна Дойчинова

Главният библиотекар на библиотека „ЗОРА” Мариета Главчовска връчи една поощрителна награда на Георги Попов, ученик от ПХГ „Дамян Дамянов”.

Поощрителна награда получи Георги Попов

Грамоти и годишни читателски карти за Библиотека „ЗОРА”  получиха всички участници в конкурса, а наградените творби  ще публикуваме в блога на Библиотека „ЗОРА”, в рубриката „Литературен салон”.