На 21 септември 1947 година е роден писателят Стивън Кинг – един от най-успешните автори на романи на ужасите, възродил този жанр в края на XX век.

Роден е в Портланд, Мейн. Баща му напуска семейството, когато бъдещият писател е на няколко годинки: говори се, че един ден отишъл да си купи цигари и не се върнал повече. Оттогава майка му отглежда него и по-големия му брат сама. Стивън учи в гимназия в Дърам, Мейн, след това записва в Мейнския университет. Като студент води рубрика в местния колежански вестник, започва да пише и разкази на ужасите. Първият от тях е публикуван в списание през 1966 година.

След завършването си Кинг започва работа в различни направления. По-късно става гимназиален учител и пише в свободното си време. Първият му роман „Кери“ излиза през 1974 година  и има огромен успех, благодарение на който авторът се отдава изцяло на писането.

Като цяло писателят борави с традиционните образи на жанра, като призраци, вампири, върколаци и невинни хора с унищожителна психическа мощ. В „Сияние“ стар хотел унищожава семейство; в „Живата факла“ 8-годишно момиче подпалва предмети със силата на мисълта си. Приносът му обаче е в осъвременяването на традиционните герои чрез полагането им в средата на обикновения човек – в „Сайлъм`с Лют“ селце в Мейн е нападнато от вампири, в „Кристин“ обзет от духове автомобил преследва младеж.

Стивън Кинг майсторски  превръща древните човешки страхове от свръхестественото  в реалност тук и сега. Той е талантлив разказвач, ефектът от неговите книги се дължи на реалистичния детайл, силния сюжет и несъмненото умение на автора да заинтригува и уплаши читателя. Много от книгите му са филмирани.