На 28 април 1948 година е роден Тери Пратчет – изключително успешен автор в жанра на забавното фентъзи.
Учи в родния си град Бийкънсфилд, близо до Лондон. На 13-годишна възраст пише първия си разказ за училищното списание. По-късно разказът е публикуван в „Сайънс Фентъзи“, а със спечелените пари си купува пишеща машина и сериозно се залавя с писане.

След завършване на образованието си става журналист и работи като пресаташе на Британските ядрени станции. В свободното си време продължава да пише. Първият му роман „Килимените хора“ е публикуван когато Пратчет е на 23-годишна възраст. Това е фантастична история, действието на която се развива в свят, населяван от мънички, незабележими за хората същества, живеещи в нишките на килим.
Първите произведения на писателя се посрещат добре от критиката, но славата му идва едва когато публикува поредицата пародийни романи „Светът на Диска“. С тази поредица Тери Пратчет се превръща в най-продавания автор във Великобритания. 
Романът „Пирамиди“ също му носи успех. За него е удостоен с Британската награда за фентъзи.

 

През 1998 година е отличен от Английската кралица заради постижения в литературата. През 2001 година печели медала „Карнеги“ за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”. До декември 2007 година е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика.
На 11 декември 2007 година публично обявява, че страда от ранен стадий на Алцхаймер. След дълга борба с болестта авторът умира на 12 март 2015 година в дома си, заобиколен от семейството си.
По материали от: „Кой кой е в световната литература“