На 27 февруари 1902 година е роден американският писател Джон Стайнбек.

Родно място му е Салинас, Калифорния, учи морска биология в Станфордския университет, но не се дипломира. Започва работа на товарен кораб, пътуващ за Ню Йорк. Междувременно решава да стане писател, като се надява именно в Ню Йорк да спечели литературна слава. Тази негова мечта не се сбъдва и Стайнбек се връща у дома. През 1928 година се мести в Сан Франциско, за да бъде с приятелката си, за която се жени две години по-късно, но бракът им не издържа дълго.

През 1929 година излиза първият му роман „Златната чаша“, който не  постига особен успех, но приходите от продажбите му позволяват да продължи да пише. Едва четвътрият му роман „Тортила Флет“ (история на мексикано-американски  земеделски работници) добива популярност. Творбата му „Гроздовете на гнева“ е удостоен с награда „Пулицър“ през 1940 година. Най-въздействащите му творби са „За мишките и хората“ и „На изток от рая“.

Стайнбек се отличава със съпричастието си към хората от дъното на американското общество. С усет към детайла и чувство за социална справедливост, той изгражда  индивидуалностите на героите си  – най-често хора, над чиито съдби читателите не са се замисляли. Част от романите му са филмирани. През 1962 година Стайнбек получава Нобелова награда за литература.